Risicovolle aangiften niet gecontroleerd door de Belastingdienst

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Sunday, January 27 2019, 2:25.

De Belastingdienst wil duizenden risicovolle belastingaangiften niet controleren en deze ongezien doorlaten. Dit is een verkeerd signaal naar al die mensen en ondernemers die hun belastingaangifte keurig invullen en belasting betalen. Het is niet duidelijk hoeveel belastinginkomsten de fiscus misloopt door deze actie. Ik heb opheldering aan de staatssecretaris gevraagd. Want iedereen betaald belasting en bij twijfel controleer je dat. Dat is wel zo eerlijk.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘Fiscus laat verdachte aangifte ongezien door’ [1]

  • Bent u bekend met het artikel ‘Fiscus laat verdachte aangifte ongezien door’?
  • Klopt het bericht dat wegens personeelstekorten duizenden risicovolle aangiften niet gecontroleerd worden terwijl deze juist aangemerkt werden voor extra controle? Zo ja, wat vindt u hiervan?
  • Bent u het met de leden van de VVD fractie eens dat als een grote hoeveelheid risicovolle aangiften niet gecontroleerd worden en er geen duidelijkheid is hoeveel geld de fiscus hiermee misloopt dit niet goed voelt naar al die mensen en ondernemers die wel op een juiste manier hun aangifte invullen en belasting betalen?
  • Kunt u aangeven om hoeveel aangiften het gaat? Klopt het dat alle aangiften betrekking hebben op 2016? Zo nee, op welke jaren hebben deze aangiften betrekking en wanneer zijn deze aangiften ingediend (graag een overzicht per jaar)?
  • In het bericht worden een drietal risicovolle categorieën genoemd; ondernemers die geld lenen van een eigen vennootschap, aangiften van stichtingen en verenigingen en ondernemers die emigreren naar het buitenland. Kunt u aangeven om hoeveel aangiften het per categorie gaat? Zo nee, waarom niet?
  • Kunt u aangeven of er een verband is tussen aan de ene kant een risicovolle aangifte, de extra controle die plaats vindt en een correctie en anderzijds andere belastingen die betaald moet worden? Zo nee, is dit onderzocht? Zo ja, welke acties heeft u genomen om dit in de handhaving te betrekken?
  • Kunt u een overzicht geven hoeveel aangiften winstbelasting van het mkb in 2017 en 2018 zijn ingediend en zijn gecontroleerd? En hoeveel extra controles hebben er op deze aangiftes plaatsgevonden?
  • Kunt u aangeven hoe het kan dat er voor bijna 1,5 miljard euro correcties zijn opgelegd terwijl de risicovolle aangiften niet behandeld zijn? Om hoeveel correcties gaat het? Wat zijn de vijf belangrijkste redenen waarom er correcties worden opgelegd?
  • Kunt u een toelichting geven waarom deze correcties nodig zijn? Kan een aanpassing van het systeem van aangifte, belastingregels of anders een oplossing zijn om de hoeveelheid correcties en de hoeveelheid risicovolle aangiften terug te dringen? Zo nee, waarom niet en waaruit blijkt dit?
  • Kunt u deze vragen een voor een beantwoorden?

[1] https://www.trouw.nl/home/fiscus-laat-verdachte-aangiften-ongezien-door~a7a19c56/