Agnes Jongerius: Mogelijk handelsakkoord met VS moet socialer

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, January 29 2019, 3:16.

Mogelijk handelsakkoord met VS moet socialer.

‘Het is ontzettend belangrijk dat wij blijven onderhandelen met de Amerikanen over gezamenlijke handel. Ik vind alleen dat de Europese Unie moet gaan voor een akkoord waarbij de focus niet alleen ligt op industriële goederen, maar waarbij ook oog is voor werknemers of het milieu. Een mogelijk handelsakkoord moet sociaal zijn’, dat zegt Europarlementariër Agnes Jongerius in aanloop naar het debat over het handelskoord met de Verenigde Staten in het Europees Parlement.

De Eurocommissaris van handel komt morgen in het Parlement in Brussels spreken over de onderhandelingen die die binnenkort hervat worden. De Commissie geeft aan dat de gesprekken met de Amerikanen alleen over industriële goederen zullen gaan. Jongerius is hier niet gerust op en wil er daarom zeker van zijn dat de Europese standaarden op het gebied van gezondheid, werknemersrechten, veiligheid en milieu niet overboord worden gegooid.

Afgelopen jaar legde de Amerikaanse president Trump importtarieven op Europees staal (25 procent) en aluminium (10 procent) omdat deze Europese producten een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Ook dreigde Trump met importtarieven voor Europese auto’s.

Jongerius: ‘We zien dat Trump continu dreigt. De Amerikanen willen nu ook dat agrarische producten onderdeel worden van deze handelsonderhandelingen. Ik wil de chloorkip buiten deze onderhandelingen houden. Het zal mij daarom niets verbazen dat de Amerikaanse president opnieuw zal dreigen met een importtarieven voor Europese auto’s. In dat geval zeg ik: laten wij niet onderhandelen met het geweer tegen ons hoofd.’