Breek de macht van Google

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Thursday, January 31 2019, 2:59.

Tech-giganten als Google hebben een monopolie op de markt en trekken veel te veel macht naar zich toe. Zij pakken de macht over data, ze hebben de macht om concurrenten op te kopen en de macht om het democratische proces te beïnvloeden. Daar moet een einde aan komen”. Dat zegt Europarlementariër Paul Tang naar aanleiding van zijn voorstel voor een totale scheiding tussen de zoekdiensten en andere diensten van Google dat vandaag is aangenomen in het Europees Parlement.

Alleen door de monopoliepositie aan te pakken kunnen we een einde maken aan deze ongezonde situatie. Daarom ben ik blij dat het Europees Parlement zich nu duidelijk heeft uitgesproken voor het lostrekken van de Google zoekmachine en de andere internetdiensten zodat er een gelijker speelveld ontstaat.”

De Europese Unie heeft eerder het Amerikaanse bedrijf Microsoft gedwongen om aparte versies van Windows uit te brengen, waarin Explorer niet de standaardbrowser is. Omdat hier ook sprake was van een ongezonde monopoliepositie. Daarom wil Paul Tang dat de Commissie nu ook Google aanpakt.

In maart heeft de Commissie al gezegd dat Google haar macht misbruikt, door eigen diensten te bevoordelen. Neem dan nu ook de volgende stap en maak een einde aan deze ongezonde situatie.”