Schiphol moet duurzame banenmotor worden

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, January 31 2019, 3:21.

Grondafhandelaars, beveiligers, schoonmakers en alle anderen die op Schiphol werken hebben recht op goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Dat is noodzakelijk voor de veiligheid van de werknemers én de reizigers. Die boodschap zullen Mei Li Vos, PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Agnes Jongerius, PvdA Europarlementariër, en Leen van der List, FNV-projectleider Luchtvaart, overbrengen tijdens hun werkbezoek aan Schiphol deze week .

Jongerius, Vos en Van der List spreken vrijdag met werknemers uit de verschillende beroepsgroepen op de luchthaven om te horen wat er beter kan, om dat aansluitend in een gesprek met de directie van Schiphol te delen.

“Er lijkt geen rem op de race naar beneden te zitten op dit vliegveld, alles moet voor de laagste prijs. Duizenden Schiphol-werkers, waaronder de medewerkers van Axxicom die passagiers helpen die moeilijk ter been zijn, betalen hiervoor de prijs. Zij zitten nog steeds zonder cao,” zegt Leen van der List. “Dit moet stoppen. Ik wil van Dick Benschop weten of in het vestigingsbeleid van de luchthaven harde eisen opgenomen worden die leiden tot een hoger loon, zeker werk en minder werkdruk.”

“Bij een aanbesteding moet je eerst kijken naar wat voor mensen en kwaliteiten er nodig zijn. Als je alleen op prijs aanbesteedt krijg je wegwerparbeid, en dat moet je gewoon niet willen, al helemaal niet op Schiphol,” stelt Mei Li Vos.

“Schiphol wordt steevast de banenmotor van Nederland genoemd. Deze werknemers dragen de verantwoordelijkheid voor miljoenen reizigers, dat moet dan wel goed werk zijn. Wij willen van Schiphol weten hoe zij van plan zijn de duurzame banenmotor te worden,” zegt Agnes Jongerius.