Jongerius wil toezeggingen Juncker rondom de wederopbouw Sint- Maarten

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 12 2019, 3:33.

Europarlementariër Agnes Jongerius wil dat de Europese Unie de overheid van Sint-Maarten gaat ondersteunen bij de wederopbouw.

Zij vraagt samen met de fracties van de CU, de SP, de SGP en het CDA de Europese Commissie om de regering van Sint-Maarten te helpen bij het uitvoeren van sociale projecten die gefinancierd kunnen worden uit het EU-budget dat is vrijgemaakt na de ramp met orkaan Irma.

De Nederlandse Rekenkamer concludeerde onlangs dat het grootste obstakel voor een snelle wederopbouw van het eiland een gebrek aan personele capaciteit en expertise is.

‘Mensen hebben nog altijd geen dak boven hun hoofd en het ziekenhuis moet nog hersteld worden. Dit zijn zaken waaraan de Europese Unie duidelijk aan bij kan dragen. Probleem is dat een klein land als Sint-Maarten moeite heeft met de Brusselse bureaucratie’, aldus Jongerius.

President Jean-Claude Juncker deed na de ramp aan het Europees Parlement de toezegging dat er één Europese aanpak moest komen voor zowel het Franse als Nederlandse deel van Sint- Maarten. De wederopbouw zou voortvarend moeten plaatsvinden.

Agnes Jongerius: ‘Belofte maakt schuld. Daarom hebben de inwoners van Sint-Maarten twee zaken nodig van Juncker. Hulp om zorgvuldig, rechtmatig en voortvarend door de Brusselse bureaucratie heen te komen. Ook verdienen de eilandbewoners de garantie van Juncker dat bij een toekomstige ramp het eiland nooit meer opgedeeld wordt in een Frans en Nederlands deel als het gaat om hulp’.