Opheldering over de capaciteit bij de NVWA op Schiphol en bij de ferry in IJmuiden - Main contents
Om mijn werk als Kamerlid goed te kunnen doen probeer ik veel mensen en ondernemers in het land te spreken. Samen met de woordvoerders Financiën van andere partijen ben ik op werkbezoek geweest bij de douane op Schiphol en de ferry in IJmuiden. Doel van het bezoek was om te kijken hoe de douane is voorbereid op de op handen zijnde brexit. Er wordt hard gewerkt om alle uitdagingen waar men tegenaan loopt het hoofd te bieden. Alles is er opgericht om te zorgen dat de mensen en de ondernemers zo min mogelijk last hebben als de brexit op 29 maart 2019 een feit is. Hiervoor moet voldoende capaciteit worden ingezet en moet er voor verschillende faciliteiten voor de ondernemers worden gezorgd om de overgang na de brexit zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij het werkbezoek schrok ik vooral van de (capaciteit)problemen bij de NVWA. In IJmuiden vertrekt dagelijks een veerdienst naar Groot Brittannië. De NVWA heeft laten weten dat zij alleen beschikbaar zijn op de werkdagen voor hun controlerende en uitvoerende taak. Als er dieren aankomen en in quarantaine moeten zijn deze aangewezen op de locatie Nijkerk. Er zijn geen keurpunten voor levend vee ingericht en dat betekent dat er geen levend vee via de havens ingevoerd kan worden. Ook blijkt dat de dienstverlening onvoldoende geautomatiseerd is. Sommige formulieren moeten nog steeds handmatig worden ingevuld. Ook op Schiphol zijn er zorgen over de inzet van capaciteit voor controles. Bij de controle van cargo (vracht) is er een zeer beperkte inzet NVWA beschikbaar terwijl de risico’s groot zijn. Er komt veel fruit en groente naar Nederland, ook van particulieren en uit landen waar risico op plantenziekten aanwezig is of ongedierte wat met de producten mee kan komen. Voldoende controle capaciteit is noodzakelijk. Samen met de collega’s van het CDA, de SGP en 50Plus heb ik om opheldering gevraagd.
Vragen van de leden Geurts(CDA), Omtzigt (CDA), Lodders(VVD), Bisschop(SGP) en Van Rooijen(50Plus) aan de minister van Landbouw over een keurpunt voor levend vee voor de Brexit en de extra capaciteit bij de NVWA
-
1.Herinnert u zich dat motie 35084, nr. 27 is aangenomen die de regering verzoekt “in verband met de grote kans op een no-dealbrexit de leiding te nemen in een publiek-private samenwerking om tijdig een inspectiepost in te richten om levende dieren te keuren die vanuit het VK worden geïmporteerd via Nederlandse zeehavens”? (Kamerstuk 35084, nr. 27)
-
2.Herinnert u zich dat u al in januari 2018 een advies vroeg en kreeg van KPMG over de Brexit waarin aanbeveling 4 luidde: “Begin tijdig met het vergroten van de capaciteit en het aantal inspectielocaties bij de handhavingsdiensten (...) en zorg voor een Brexit-analyse.”?
-
3.Herinnert u zich dat wij meerdere keren aangedrongen hebben op het inrichten van een inspectiepunt bij een Nederlandse haven, omdat er nu alleen inspectiepunten op vliegvelden zijn en er dus geen levende dieren ingevoerd kunnen worden per boot bij een harde Brexit op 29 maart?
-
4.Is het u gelukt om de motie uit te voeren en de leiding te nemen en een inspectiepunt in te richten en aan te melden voor de deadline van 15 februari in Brussel? Zo nee, hoe gaat u de motie dan wel uitvoeren?
-
5.Op welke wijze kunnen levende dieren per boot ingevoerd worden uit Groot Brittannië bij een harde brexit?
-
6.Hoeveel extra personeelsleden mocht de NVWA in dienst nemen om de gevolgen van een harde brexit op te vangen?
-
7.Hoeveel extra personeelsleden heeft de NVWA tot nu toe geworven voor een harde Brexit?
-
8.Kunt u precies vertellen waar de extra personeelsleden voor een harde Brexit ingezet worden?
-
9.Verwacht u dat de NVWA al haar taken kan uitvoeren bij een harde brexit op 29 maart 2019?
-
10.Is de dienstverlening van de NVWA inmiddels voldoende geautomatiseerd zodat processen snel en doelmatig kunnen worden doorlopen? Zo nee, welke processen en formulieren kunnen nog niet handmatig worden verwerkt? Wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven? Wanneer worden deze processen geautomatiseerd?
11.Klopt het dat de NVWA slechts vijf dagen per week bij de ferry in IJmuiden aanwezig is, terwijl die dagelijks vaart. Wat is hiervoor de reden en wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven?
12.Klopt het dat als er kleine huisdieren worden ingevoerd deze na de Brexit aangewezen zijn op de opvang in Nijkerk voor bijvoorbeeld quarantaine voorzieningen? Welke argumenten liggen hieraan ten grondslag?
13.Kunt u deze vragen een voor een en binnen een week beantwoorden?