Asscher en Jongerius: Europese Arbeidsinspectie moet malafide bedrijven aanpakken

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, February 14 2019, 3:33.

Asscher en Jongerius: Europese Arbeidsinspectie moet malafide bedrijven aanpakken

Bedrijven die grensoverschrijdend opereren en de boel bedonderen krijgen straks de Europese Arbeidsinspectie op hun dak en dat is een belangrijke stap naar een eerlijke Europese arbeidsmarkt”, dat zegt PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius naar aanleiding van het akkoord dat vandaag bereikt werd tussen de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement over het oprichten van een Europese Arbeidsautoriteit.

Als werkende in Europa wil je zeker zijn van goed werk, waarbij je beschermd wordt tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie. Daarom hebben we in 2013 alarm geslagen. Door oneerlijke concurrentie en uitbuiting werden werkenden tegen elkaar uitgespeeld. Met het aanpassen van de detacheringslijn is gelijk loon voor gelijk werk al een stuk dichterbij gekomen. Met deze nieuwe Europese aanpak kunnen we daar ook strenger op handhaven. Zodat je zeker kunt zijn van goed en eerlijk werk in Europa” aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Het waren harde onderhandelingen over de bevoegdheden van deze Europese Arbeidsinspectie, maar we kunnen tevreden zijn dat het is gelukt om de vakbonden de mogelijkheid te geven om misstanden te melden. En dat straks ook brievenbusbedrijven worden gecontroleerd, want zij spelen een grote rol in het vermijden en ondermijnen van de rechten van werknemers”, aldus Agnes Jongerius