Europees Parlement: meer geld voor visserijfonds - Main contents
Er moeten meer financiële middelen naar Europese vissers, zo eist het Europarlement vandaag. Er moet volgens het Parlement van 2021 tot 2027 7,7 miljard euro beschikbaar worden gesteld, terwijl Eurocommissaris Karmenu Vella van Visserij voorlopig slechts 6,14 miljard euro wilde toekennen aan het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Op voorstel van het CDA moet er bovendien specifieke steun komen voor zowel de aquacultuur, zoals oester- en mosselkwekers, alsook de kleine en binnenvisserij. “Een belangrijk signaal gezien de grote uitdagingen in onze visserij- en aquacultuursector”, constateert CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, lid van de visserijcommissie.
Er zal binnenkort over de eisen van het EU-Parlement met de lidstaten en Commissie onderhandeld worden. “We willen het fonds tenminste op het huidige niveau te behouden en niet korten, nu vissers voor zulke uitdagingen staan”, zegt Schreijer-Pierik. “Tegelijkertijd erger ik me enorm dat groene, extreemlinkse en Franse EU-politici vandaag plots spreken over subsidies voor klimaat- en milieu-innovaties in de visserij. Ronduit hypocriet gezien het door hen eerder geëiste totaalverbod op pulsvissen; dat ís en blijft namelijk milieu- en klimaatvissen pur sang!”
Voor projecten van de Nederlandse visserij was tussen 2014 en 2020 een subsidiepot van € 128,8 miljoen beschikbaar, waarvan zeker 80 % door Europa werd opgebracht. Het Europees Parlement steunt voorstellen van de CDA-politica om de financiering van de aanpak van invasieve soorten zoals de oesterboorder en oesterherpes mogelijk te maken. Bovendien kunnen ook Nederlandse kleinschalige kust- en binnenvissers straks optimaler van het fonds profiteren. “Daarvoor is het wel belangrijk dat de Nederlandse rijksoverheid het subsidiefonds na 2020 voortaan samen met de provincies en regio’s gaat beheren. Het werd tussen 2014 en heden zwaar onderbenut. Er is in Nederland al jaren te weinig assistentie voor MKB-ondernemers en regio’s om gebruik te maken van deze EU-subsidies voor hun projecten.”