Autofabrikant drukt CO2 uitstoot door schijnconstructie

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, April 8 2019, 3:02.

Het Algemeen Dagblad berichtte gister over autofabrikanten die door schijnconstructies de uitstoot van CO2 in het wagenpark kunstmatig omlaag brengen. Dat is water naar de zee dragen. Samen met collega’s Erik Ziengs en Pieter Omtzigt (CDA) opheldering gevraagd aan de staatssecretarissen van financiën en milieu.

Hieronder de link naar het artikel:

https://www.ad.nl/auto/vervuilend-fiat-chrysler-drukt-uitstoot-door-schijnconstructie-met-tesla~a62074a5/

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Ziengs (beide VVD) en Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van financiën en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het verkopen van bespaarde CO2 rechten door autofabrikant Tesla aan Fiat-Chrysler

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Vervuilend Fiat-Chrysler drukt de uitstoot door schijnconstructie met Tesla’*?
  • 2. 
    Klopt het bericht dat Fiat Chrysler Automobiles (FCA) honderden miljoenen euro’s aan Tesla betaalt om te ontkomen aan boetes van de Europese Unie? Zo ja, sinds wanneer bent u hiervan op de hoogte?
  • 3. 
    Wat vindt u van deze schijnconstructies?
  • 4. 
    Wat vindt u van de situatie dat de Europese Unie dit soort afspraken toe staat?
  • 5. 
    Klopt het dat er vanaf volgend jaar nieuwe regels gaan gelden waarbij de gemiddelde uitstoot van alle auto’s die een fabrikant in de Europese Unie wil verkopen niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer mag zijn? Kunt u aangeven of bij deze nieuwe regels deze schijnconstructie nog steeds kan werken? Zo ja, wat vindt u hiervan en wat heeft u gedaan om deze schijnconstructie te voorkomen? Zo nee, kunt u aangeven waaruit blijkt dat deze schijnconstructies niet meer toegestaan zijn?
  • 6. 
    Hoe lang zijn deze schijnconstructies gaande? Zijn er meer voorbeelden van andere fabrikanten?
  • 7. 
    Klopt het dat als Nederland erin slaagt om de gemiddelde uitstoot van auto’s onder de 95 gram CO2 per kilometer (of een andere limiet dit door de EU wordt vastgesteld), te duwen via beleid, de autofabrikanten die zuinige auto’s verkopen, de extra besparing kunnen verkopen aan andere fabrikanten (landen) die daar niet in slagen, zodat er in de hele EU niets extra’s bespaard wordt door het waterbed effect?
  • 8. 
    Hoe groot is het effect van elektrisch rijden stimuleren in het klimaatakkoord (in bespaarde tonnen CO2) in de EU (en dus niet alleen in Nederland) nadat rekening gehouden is met het waterbedeffect in de EU?
  • 9. 
    Wilt u deze vragen voor de komende hoorzitting over Revnext den modellen en een voor een beantwoorden?

*AD 07-04-2019, https://www.ad.nl/auto/vervuilend-fiat-chrysler-drukt-uitstoot-door-schijnconstructie-met-tesla~a62074a5/