CDA-Europarlementariër Esther de Lange wil ‘noodrem’ voor consument bij betalingsdiensten (PSD2) - Main contents
PERSBERICHT
Het is een dossier waar veel zorgen over bestaan: de richtlijn voor betalingsdiensten, vaak aangeduid als PSD2 (Payments Services Directive). De wetgeving is bedoeld om het consumenten gemakkelijk te maken betalingen te doen en bankzaken te regelen. Bekende voorbeelden zijn PayPal, Google Wallet of Apple Pay, ook Nederlands eigen Tikkie is een “FinTech”.
Esther de Lange (CDA) ziet de voordelen van nieuwe betaaldiensten, maar heeft ook kritiek: “Meer opties voor consumenten moeten leiden tot betere producten, met meer gemak en lagere prijzen. Maar er is ook een keerzijde. Hoe vaak komt het niet voor dat wij op internet iets aanvinken of doorklikken zonder iets écht goed gelezen te hebben? Dat gebeurt iedereen weleens. En voor ouderen, met minder computerervaring, geldt dat al helemaal. Wat doe je als je een app al maanden niet meer gebruikt en de inloggegevens niet meer weet?”
De Lange is van mening dat gebruikers daarom op ieder moment aan de spreekwoordelijke noodrem moeten kunnen trekken en wil dat de Europese Commissie duidelijkheid biedt of dat onder de huidige wetgeving mogelijk is. “Zonder tussenkomst van de betaaldienst moet de eigen bank de gebruiker de mogelijkheid van een noodstop kunnen geven: met enkele simpele handelingen moeten één of alle toestemmingen ingetrokken kunnen worden. Daarom heb ik de Europese Commissie tot actie opgeroepen, door vragen te stellen in samenwerking met mijn collega Erik Ronnes uit de Tweede Kamer.”
“Het is voor gebruikers niet altijd precies duidelijk wie de informatie over hun bankgegevens en betalingsverkeer in handen hebben en wat bedrijven doen met deze informatie. Dat dit vragen oproept, vind ik heel begrijpelijk. Daarom heb ik bij de totstandkoming van de PSD2 hard geknokt voor veel waarborgen in de wetgeving. Zo moet de gebruiker iedere keer opnieuw zeer expliciet toestemming geven en moet De Nederlandsche Bank streng toezicht houden dat deze zogenoemde “Payment Service Providers” aan de hoogste eisen voldoen. Die controle vindt terecht plaats aan de poort, dus al voordat de bedrijven actief willen worden in Nederland” aldus De Lange.