Vragen over de massale bezwaarprocedure box 3 inkomstenbelasting

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, April 26 2019, 2:34.

De staatssecretaris van Financiën heeft besloten om de bezwaarschriften over de Box 3 inkomstenbelasting mee te nemen in een massale bezwaarprocedure. Iedereen moet individueel bezwaar maken om mee te kunnen doen in de massale bezwaarprocedure. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte. Ik heb de staatssecretaris gevraagd dit beter onder de aandacht te brengen. Zie hier de vragen:

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht dat de bezwaarschriften box 3 inkomstenbelasting 2018 wordt aangewezen als massaal bezwaar.

  • 1. 
    Hoeveel belastingplichtigen hebben sinds 2013 (uitgesplitst per jaar) bezwaar - over de box 3-heffing in hun aanslag inkomstenbelasting - ingediend bij de Belastingdienst in het kader van de huidige massaal bezwaarprocedure en welk percentage van deze bezwaarschriften is rechtsgeldig?
  • 2. 
    Op 26 juni 2015 publiceerde de Staatscourant de ‘Aanwijzing bezwaarschriften tegen aanslagen inkomstenbelasting als massaal bezwaar’. In deze Aanwijzing besluit de staatssecretaris van Financiën dat belastingplichtigen, die uitsluitend de collectieve rechtsvraag aan de orde willen stellen, derhalve geen bezwaar meer hoeven te maken. Hoeveel box 3-belastingplichtigen hebben zich gevoegd in deze collectieve zaak??
  • 3. 
    Door een wettelijke wijziging in de massale bezwaarprocedures moeten belastingplichtigen nu wel individueel en tijdig bezwaar maken tegen hun aanslag inkomstenbelasting. Hoe verklaart u deze wettelijke wijziging?
  • 4. 
    Hoeveel belastingplichtigen hebben bij de aangifte inkomstenbelasting 2017 aangegeven dat hun box 3-vermogen alleen bestaat uit bank- en/of spaartegoeden?
  • 5. 
    Door een wetswijziging in de massale bezwaarprocedures moeten belastingplichtigen nu wel individueel en tijdig bezwaar maken tegen hun aanslag inkomstenbelasting. Vindt u dit een inperking van de rechten van individuele belastingplichtigen. Vindt u dit rechtvaardig? Zo ja waarom? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Hoe verhoudt deze wetswijziging zich tot uw antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) over het bericht ‘Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering’ (Kamernummer 2018D38378)?
  • 7. 
    Welke (communicatie)inspanningen heeft de Belastingdienst sinds begin juni 2018 ondernomen om het belastingplichtigen eenvoudig te maken om tijdig en individueel bezwaar aan te tekenen tegen box 3-heffing in de aangifte 2017? Acht u dit voldoende? Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u doen om het voor belastingplichtigen eenvoudiger te maken om tijdig en individueel bezwaar aan te tekenen tegen de box 3-heffing in de aangifte inkomstenbelasting 2018?
  • 8. 
    Is de staatssecretaris voornemens om ook de massaal bezwaarprocedure op te nemen in het voorstel - dat de Kamer binnen 2 maanden ontvangt - voor een extern onderzoek naar mogelijkheden tot verbetering van de praktische rechtsbescherming van de burger in belasting- dan wel toeslagzaken, zie motie Omtzigt (31 066, nr. 468)?
  • 9. 
    Heeft de Belastingdienst/belastinginspecteur de bevoegdheid om bezwaar aan te houden van die belastingplichtigen in een massaal bezwaarprocedure die, na het uitprocederen van de collectieve rechtsvraag over de box 3-heffing in de aanslag inkomstenbelasting 2017 en 2018, alsnog een beroep willen doen op individuele feiten en omstandigheden?
  • 10. 
    Wilt u de vragen één voor één beantwoorden?