Marianne's Blog: “May we have your votes, please?” - Main contents
Afgelopen paar weken stonden in het teken van samenwerking met onze Europese zusterpartijen. Zo organiseerden we samen met onze zusterpartijen PACMA en PAN de première van de documentaire #Powerplant, in Portugal (Porto) en Spanje (Madrid). Beide vertoningen trokken volle zalen en ik ging tijdens de Q&A-sessie na afloop in gesprek met het publiek. In Porto werd ik vergezeld door mijn Portugese collega en PAN’s lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement (EP) Francisco Guerreiro, terwijl ik in Madrid naast Silvia Barquero, de leider van de Spaanse zusterpartij PACMA zat.
Marianne en Silvia Barquero tijdens de Q&A na de vertoning van #Powerplant
We hadden ook fantastisch verkiezingsnieuws van onze zusterpartijen. Zowel de Spaanse PACMA als de Finse EOP groeiden tijdens hun nationale verkiezingen. Onze Italiaanse zusterpartij Partito Animalista Italiano schreef zelfs geschiedenis: ze kregen van de rechter te horen dat ze als een onafhankelijke partij mee mogen doen aan de Europese verkiezingen. Dat is in Italië absoluut uniek voor een partij zonder een zetel in het parlement.
Daarnaast nóg een geweldige overwinning voor onze internationale beweging voor dierenrechten: onze zusterpartij in het Verenigd Koninkrijk, Animal Welfare Party, versloeg in een ware David tegen Goliath strijd de kandidaten van zowel Labour als de Conservatives tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Alsager. Hoe ze dat hebben gedaan? Hier vertellen ze er alles over.
Onze Australische zusterpartij heeft ook net federale verkiezingen achter de rug en hoopt op een zetel, maar het zal nog even duren voordat de uitslagen bekend zijn. DierAnimal, onze zusterpartij in België, bereidt zich ook voor op hun allereerste verkiezingen. De partij is pas vorig jaar opgericht, maar het is ze nu al gelukt om voldoende steun te verzamelen om mee te mogen doen aan zowel de regionale, als de nationale en de Europese verkiezingen. Ongelooflijk knap!
Onze Europese lijsttrekker Anja Hazekamp was vorige week in Brussel voor een vertoning van #Powerplant en om samen met Constance Adonis, de oprichter van DierAnimal, tijdens een Q&A in gesprek te gaan met het Belgische publiek. Constance beschreef de huidige positie van DierAnimal treffend: “De andere partijen worden nu al nerveus van ons en lijken plotseling meer aandacht te besteden voor dierenwelzijn. We maken nu al het verschil in België.” Op 26 mei kunnen alle Belgen op DierAnimal stemmen. Pak die kans!
Europarlementariër Anja Hazekamp in Brussel, samen met Constance Adonis van DierAnimal
De Partij voor de Dieren en nog 10 Europese zusterpartijen staan deze week nog erg spannende dagen te wachten: de Europese verkiezingen, tussen 23 en 26 mei! We hebben de afgelopen maanden samen opgetrokken om de Europese burgers te laten zien dat wij de enige groene, progressieve partijen zijn die het roer om willen gooien in de Europese Unie (EU).
Want dat is hoognodig, De EU besteedt miljarden aan de destructieve vee-industrie, laat alle ruimte voor vervuilende en giftige activiteiten, laat burgers én dieren in de steek en verzuimt in actie te komen tegen de grootste bedreiging van onze toekomst: de klimaatcrisis. Wist je bijvoorbeeld dat de EU een verbod op het gebruik van dieren zoals katten en honden in laboratoria zelfs tegenhoudt?
Het IPBES, het grootste internationale platform voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten (met 130 landen als lid), kwam onlangs nog met alarmerende conclusies: de ecosystemen waar wij en alle andere diersoorten van afhankelijk zijn, zijn sneller dan ooit aan het aftakelen. De fundering van ons levensonderhoud, voedselzekerheid en gezondheid zijn we in rap tempo aan het afbreken.
We moeten volgens het IPBES af van het huidige beperkte paradigma van economische groei en de subsidies op niet-duurzame activiteiten als landbouw en visserij ombuigen naar duurzame alternatieven. De EU doet op dit moment precies het tegenovergestelde. Samen met onze 10 Europese zusterpartijen, verenigd in Animal Politics EU, laten wij zien dat het beter kan.
In het campagnefilmpje dat we samen hebben gemaakt, vragen we de burgers daarom: “May we have your votes, please?” Help ons het verschil te maken. Deel dit bericht en stem vooral!
Je moet eerst cookies accepteren voordat je deze video kunt bekijken
Een aantal jaar terug diende de Partij voor de Dieren al een wetsvoorstel in voor een verbod op onverdoofd slachten. Dat werd toen door de Nederlandse Eerste Kamer op het nippertje verworpen. We hebben daarna een nieuw wetsvoorstel ingediend voor een algehele verplichting tot bedwelming van dieren voorafgaand aan de slacht en dat ligt nu klaar om door de Tweede Kamer in behandeling te worden genomen.
Ondanks de bevestiging van de Raad van State dat het wetsvoorstel een legitiem maatschappelijk belang dient, adviseert de Raad om het wetsvoorstel te ‘heroverwegen’, omdat de maatschappelijke behoefte aan een verbod op onverdoofd slachten onvoldoende zou zijn aangetoond. Deze mening delen wij niet, Het staat buiten kijf dat onverdoofd slachten groot dierenleed oplevert. Binnen de maatschappij leeft een breed gedragen en groeiende verontwaardiging over dit extra leed. Die roept komt ook van experts zoals de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Europese vereniging van dierenartsen, die van mening zijn dat het extra dierenleed door onverdoofd slachten ontoelaatbaar is.
Binnenkort zal er een plenair debat plaatsvinden over ons wetsvoorstel. Ik kijk ernaar uit. De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen -mens en dier- begint. Het moet voor een dier niet uitmaken welk geloof zijn slachter heeft. Bovendien: er is gelukkig een groeiende groep gelovigen die het verdoven voor de slacht accepteren en zelfs meer in lijn vinden met de dierenwelzijnseisen van hun geloof.
We houden jullie op de hoogte!
Tot de volgende keer,
Marianne Thieme