Vragen over voortgang Amerikaanse Fatca-wetgeving

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, June 20 2019, 2:24.

Al vaker heb ik aandacht gevraagd voor de Fatca, Amerikaanse belastingwetgeving tegen belastingontduiking. De Amerikaanse overheid wil dat iedereen die een Amerikaans staatsburger is beschikt over een ‘Social Security Number’ (SSN). Sommige Nederlanders weten niet eens dat ze een Amerikaans staatsburger zijn en hebben geen Amerikaans paspoort, laat staan een SSN. Dit geldt bijvoorbeeld voor Nederlanders die geboren zijn in de VS omdat een van hun ouders tijdelijk werkzaam was als militair op een Amerikaanse vliegbasis. Of voor mensen met Amerikaanse ouders die zelf niet in de VS geboren zijn. Mochten deze mensen per 1 oktober 2019 geen SSN hebben dan zijn banken genoodzaakt hun bankrekening te blokkeren. De staatssecretaris van Financiën is al een tijd bezig om met de VS tot een oplossing te komen en trekt hierin ook samen op met andere Europese landen. Ook ik heb goede hoop dat er voor 1 oktober een oplossing is en dat er duidelijkheid is voor deze ‘Accidental Americans’. Nu 1 oktober steeds dichterbij komt is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven. Samen met collega Van Weyenberg (D66) heb ik de staatssecretaris van Financiën gevraagd naar de stand van zaken.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht “Fiscaal verdrag drijft Amerikanen in Nederland tot wanhoop”.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Fiscaal verdrag drijft Amerikanen in Nederland tot wanhoop”?[1]

Vraag 2

Kunt u een terugkoppeling geven van het gesprek dat u in mei heeft gehad in de Verenigde Staten?

Vraag 3

Bent u bekend met het aantal Nederlandse Accidental Americans dat nog niet beschikt over een US TIN/SSN per 1 juni 2019?

Vraag 4

Kunt u aangeven of het mogelijk is dat deze gehele groep personen nog voor de deadline van 1 oktober een SSN ontvangt? Zo ja, moeten de mensen dit individueel regelen of kan de overheid daarbij helpen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Is het al mogelijk dat banken kunnen volstaan met het rapporteren van de geboortedatum in plaats van een SSN, zoals u heeft aangegeven in uw antwoord op eerdere Kamervragen van de leden Lodders, Van Weyenberg en Slootweg (Kamerstuk 2019D11006)?

Vraag 6

Wat bent u voornemens te doen om te voorkomen dat deze groep Nederlanders, waaronder veel ondernemers, per 1 oktober zonder bankrekening zit?

Vraag 7

Herkent u zich in het beeld, geschetst door American Overseas, dat de informatievoorziening vanuit de overheid onvoldoende was? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Welke stappen heeft u in Europees verband gezet om de situatie van de Accidental Americans aan te kaarten? Met welke andere landen trekt u op om tot een oplossing te komen met de Verenigde Staten?

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/18/fiscaal-verdrag-drijft-amerikanen-in-nederland-tot-wanhoop-a3964042