Vragen over de uitspraak van de Hoge Raad over Box 3 - Main contents
De Hoge Raad heeft bepaalt dat de Belastingdienst in 2013 en 2014 ten onrechte is uitgegaan dat spaarders een gemiddeld rendement van 4% zouden behalen op hun spaargeld.
De VVD maakt al langer een punt van deze fictieve vermogensrendementsheffing. Met de lage rentestand is het bijna niet mogelijk om het fictieve rendement te benaderen. Ook niet sinds de regels zijn aangepast.
Ik ben benieuwd naar de gevolgen van deze uitspraak voor andere zaken die zijn aangespannen tegen de Belastingdienst. De staatssecretaris is bezig met een versneld onderzoek naar opties om belastingplichtigen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen. Het onderzoek wordt rond Prinsjesdag naar de Kamer gestuurd.
Samen met collega Pieter Omtzigt (CDA) heb ik vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën.
Schriftelijke vragen van de leden Lodders (VVD) en Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën over de uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Hoge-Raad-der-Nederlanden/Nieuws/Paginas/Forfaitair-rendement-box-3-niet-meer-haalbaar-voor-de-jaren-2013-en-2014.aspx).
-
-Bent u op de hoogte van de uitspraak van de Hoge Raad over de onterechte en oneerlijke fictieve vermogensrendementsheffing?
-
-Kunt u een reflectie geven op de uitspraak van de Hoge Raad dat een gehanteerd fictief rendement van 4% onterecht was, dat in 2013 en 2014 een rendement van 4% niet haalbaar was zonder dat belastingplichtigen daar (veel) risico voor hoefden te nemen en wat dit betekent voor de mensen bij wie via box 3 vermogensrendementsheffing wordt geïnd op het spaargeld?
-
-Bent u bereid om wetgevende actie te ondernemen zoals de Hoge Raad eigenlijk van u verlangt? Of wacht u een jaar af dat de hoge raad miljoenen individuele bezwaren gaat toewijzen voordat u wetgevende actie onderneemt?
-
-Hoe wordt de uitspraak meegenomen in het onderzoek naar een vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement?
-
-Wat betekent de uitspraak voor de fictieve rendementen na de jaren 2013, 2014, toen de rentes nog lager waren?
-
-Wat betekent de uitspraak voor het fictieve rendement in de jaren na 2017?
-
-Op welke manier bent u voornemens de bezwaren af te handelen in overeenstemming met de uitspraak van de Hoge Raad?
-
-Hoe valt deze uitspraak te implementeren in de eerder genoemde uitgangspunten van uitvoerbaarheid, administratieve lasten, gevoel van rechtvaardigheid en draagkracht (Kamernummer 35026-64)?
-
-Is nog steeds de verwachting dat het eerste (versnelde) deelonderzoek naar opties om specifiek belastingplichtigen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen op Prinsjesdag naar de Kamer te sturen (Kamernummer 35026-64)? Zo nee, waarom niet ?
-
-Kunt u de vragen één voor één beantwoorden en binnen drie weken?