Blog boerderij.nl Annie Schreijer-Pierik: “Het boerenfamilie- en gezinsbedrijf centraal!” - Main contents
Naast de verkiezing van ‘onze’ Ursula von der Leyen als nieuwe, eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie speelde er de afgelopen weken nog een andere discussie achter de schermen in Brussel en Straatsburg: welke Europarlementariër krijgt welke portefeuille toebedeeld?
Slechts enkele Europarlementsleden kunnen in de meest gewilde parlementscommissies plaatsnemen. Binnen mijn grote christendemocratische EVP-Fractie is het volle lidmaatschap van de landbouwcommissie een gewilde post. Ik mocht als CDA-kandidaat van u een overweldigend aantal voorkeurstemmen ontvangen, zeker 114.000. Ten minste, her en der bleken stemmen niet bijgeteld. Ik ben dankbaar dat het dankzij uw voorkeurstemmen (als enige Nederlandse agrariër) gelukt is een volle AGRI-commissiezetel te bemachtigen in Brussel, evenals mijn nieuwe SGP-collega namens de ECR-fractie (met onder anderen SGP en FvD). Ook VVD en Partij voor de Dieren zullen – als plaatsvervangers – hun stem in AGRI laten horen de komende vijf jaar.
De komende vijf jaar staat voor mij – zoals steeds in m’n politieke loopbaan van meer dan dertig jaar – het overleven van het agrarische familie- en gezinsbedrijf centraal. Het boerengezinsbedrijf voorop op een vitaal en leefbaar platteland! De onderhandelingen over het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2021 zijn nog lang niet afgesloten in Parlement en landbouwcommissie…. Het GLB maakt meer dan een derde van de EU-begroting uit en blijft – laat u zich niets anders wijsmaken – ook voor Nederlandse boeren van levensbelang.
De afgelopen vijf jaar mocht ik namens het CDA als lid van de milieucommissie dossiers afronden voor een betaalbaar klimaatbeleid met oog voor de land- en tuinbouw, (drink)water, biobrandstoffen, volksgezondheid, het Europees Medicijnenagentschap (EMA), afvalwetgeving, circulaire economie en CO2-emissiehandel. EU- kaderwetgeving op die gebieden staat nu stevig; de komende jaren zal het vooral op tenuitvoerlegging in landen aankomen.
Een belangrijke nieuwe uitdaging is daarentegen het toegenomen protectionisme op wereldwijd economisch vlak, zoals tussen de VS en China. Vrijhandel is enorm belangrijk voor onze MKB-ondernemers en de exportgerichte Nederlandse agro-sector. Dan moeten echter wel een eesrlijk, gelijk speelveld en bescherming van voedselproductie in onze eigen omgeving zijn gegarandeerd. Daarom heb ik zitting genomen in de parlementscommissie Internationale Handel (INTA), naast de landbouw- en visserijcommissies.
Ik zie uit naar een constructieve samenwerking voor onze land- én tuinbouw in de komende jaren. In een volksvertegenwoordiging als het grote EU-Parlement bereikt namelijk niemand ooit iets alleen!
Mijn blog in Boerderij is ook HIER te lezen.