Paul Tang mobiliseert 130 Europarlementariërs voor krachtig appèl op het Amerikaanse Congres - Main contents
Paul Tang (PvdA) mobiliseert 130 Europarlementariërs voor krachtig appèl op het Amerikaanse Congres: verkies gemeenschappelijk belang boven machtspelletjes.
President Trump kiest de frontale aanval op Frankrijk en andere EU-landen die een belasting hebben ingevoerd op digitale bedrijven. Een parlement-brede coalitie ondertekende de brief van PvdA-Europarlementariër Paul Tang aan het Amerikaanse congres om hier stelling tegen in te nemen. “Landen hebben het recht om op een eerlijke manier belasting te heffen. President Trump wil met zijn dreigementen van 100% importheffingen op Franse luxeproducten President Macron met zijn rug tegen de muur zetten en zijn beleid dicteren. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”, aldus initiatiefnemer Tang.
Sinds 2016 onderhandelen in wereldwijd verband 130 landen over het moderniseren van ons belastingsysteem. Door individuele Europese landen aan te vallen met enorme handelstarieven heeft Trump de breed gedragen internationale onderhandelingen in een kritieke fase gebracht. Paul Tang: “Door gezamenlijk achter Frankrijk te staan, duwen we Trump terug naar de internationale onderhandelingstafel. Als we Trump individuele landen laten wegpesten, kunnen we een internationale deal wel op onze buik schrijven.”
” Als we Trump individuele landen laten wegpesten, kunnen we een internationale deal wel op onze buik schrijven.”
Paul Tang en 130 andere Europarlementariërs roepen daarom hun collega’s in het Amerikaanse congres op om zich uit te spreken tegen dreigementen met hoge importtarieven. Tang: “Ook Amerikaanse Congresleden willen de middenklasse ontlasten en succesvolle multinationale bedrijven hun eerlijke bijdrage laten leveren. Bij een handelsoorlog verliezen we allemaal”.
Op dit moment maken veel bedrijven, van IKEA en Shell tot Google en Apple, gebruik van schimmige belastingconstructies om belasting te ontwijken. Ze kunnen winsten, vaak via Nederland, naar landen met een lage of geen winstbelastingen overhevelen. De OESO schat dat overheden op deze manier jaarlijks 240 miljard dollar aan belasting mislopen.
De OESO heeft daarom een gezamenlijke oplossing klaarliggen: ten eerste moeten winsten niet worden belast op de plek waar een bedrijf gevestigd is, maar waar het bedrijf actief is, oftewel waar gebruikers en klanten zijn. Ten tweede moeten landen een minimum belastingtarief overeenkomen, zodat er een einde komt aan de druk op overheden om belastingtarieven te verlagen in de hoop op meer buitenlandse investeringen. Indien Trump zijn belastingspel staakt schatten experts in dat het nog dit jaar tot een akkoord kan komen.