De digitale tegenrevolutie kan vandaag beginnen - Main contents
Vandaag presenteert de Europese Commissie drie strategieën die de Europese digitale sector moet terugbrengen op het wereldtoneel. PvdA-Europarlementariër Paul Tang vindt de plannen hoopgevend, maar is kritisch: “Vandaag kan een digitale tegenrevolutie ontketend worden, maar dat lukt alleen als de Commissie transparantie en een zorgplicht gaat afdwingen van platformbedrijven, data voor publieke doelen op de voorgrond stelt en de marktmacht van grote bedrijven breekt”.
Afgelopen december startte de Europese Commissie Von Der Leyen aan een termijn van vijf jaar, waarvoor ze twee grote doelen heeft gesteld: Europa vergroenen en Europa klaar maken voor de digitale toekomst. Uit een eerste blik op de vandaag gepresenteerde plannen blijkt dat de Commissie van plan is om 2 miljard euro te investeren in het opzetten van ‘data spaces’ om het onderling delen van data tussen bedrijven en overheden te stimuleren en zo innovatie op het terrein van Artificiële Intelligentie te bevorderen.
“De commerciële roof van onze data moet stoppen.”
Volgens Tang moet de Commissie naast investeringen verder gaan om daadwerkelijk een tegenrevolutie op te zetten: “De commerciële roof van onze data moet stoppen. De Commissie moet daarom een zorgplicht en transparantieplicht voor digitale bedrijven en hun algoritmes instellen. Alleen dan kunnen we desinformatie, de uitbuiting van werknemers en discriminatie stoppen.”
Ook als het gaat om het investeren in datadelen is er nog een kritische noot te kraken ten aanzien van de plannen van de Europese Commissie. Paul Tang: “Het is goed dat de Commissie eindelijk oog heeft voor het belang van data, de grondstof van digitale bedrijven en Artificiële Intelligentie, maar het is van wezenlijk belang dat we data inzetten voor publieke doeleinden en een einde maken aan de datamacht van grote bedrijven. Agressieve overnames moeten eindigen.”
De Europese Commissie kondigde in de strategieën verschillende uitwerkingen van de plannen aan, die grotendeels later dit jaar gepresenteerd zullen worden. Twee van deze plannen zijn de Digital Services Act, die digitale platforms moet reguleren en de Digital Services Tax. Paul Tang is namens het Europees Parlement direct betrokken bij de uitwerking en onderhandelingen hierover.
De vandaag gepresenteerde strategieën zijn hier te vinden.