Belastingontduiking kan het daglicht niet verdragen - Main contents
Door Paul Tang op 23 september 2020 Delen
Vandaag ben ik benoemd als voorzitter van de nieuw opgerichte belastingcommissie in het Europees Parlement. Via deze permanente commissie kan het parlement voor het eerst substantieel iets gaat doen aan de circa 823 miljard euro die Europese landen jaarlijks door belastingontwijking en ontduiking mislopen.
Nu overheden zich door de coronacrisis diep in de schulden steken, is dit geld hard nodig. Na de vorige crisis is de belastingdruk op de middenklasse verhoogd. We mogen deze fout niet herhalen. Door belastingontwijking aan te pakken en de rijksten en grootste vervuilers te belasten, komen we op een duurzame manier deze crisis uit.
Het is ironisch dat ik als Nederlander voor deze functie ben benoemd, want juist Nederland loopt voorop als het gaat om schimmige belastingconstructies en het wegschuiven van winst door multinationals. Ik heb daarom een strijd moeten voeren in Brussel. Toen ik voor het eerst over belastingontwijking begon, werd ik wantrouwend aangekeken. Maar sinds ik vorig jaar het Europees Parlement zover heb gekregen Nederland en vier andere EU-landen als belastingparadijs te bestempelen, hebben mijn collega’s er het volle vertrouwen in dat ik dit probleem echt aan wil pakken, ook in Nederland.
Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis
Dit is ook in het Nederlandse belang. Jaarlijks loopt de Nederlandse staat namelijk zo’n 22 miljard euro mis door belastingontwijking. In 2019 was Nederland - na de Verenigde Staten en China - de belangrijkste bestemming voor buitenlandse investeringen. Meer dus dan Japan, Canada of Duitsland! Het overgrote deel van deze ‘investeringen’ bestaat echter uit nepinvesteringen, aldus het IMF, die puur bedoeld zijn om belasting te ontwijken. Uit heel Europa vloeien winsten via Nederland onbelast weg naar landen zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden waar geen winstbelasting wordt geheven. “Het kabinet zet zich maar halfslachtig in om dit probleem aan te pakken. Daarom wil ik via Europa de gaten in de Nederlandse belastingdijk dichten, brievenbusfirma’s stoppen en witwassen tegengaan.”
Geen wildgroei meer aan belastingadviseurs
Ik ga niet alleen de multinationals aanpakken, maar k wil ook een einde maken aan de wildgroei aan belastingadviseurs. In Nederland is deze sector niet gereguleerd, waardoor iedereen zichzelf belastingadviseur kan noemen en regels aan de laars kunnen lappen. Landen zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hebben wel regels die belastingadviseurs aan hogere standaarden binden. Daarnaast wil ik dat bedrijven openheid van zaken gaan geven over de winsten en belasting die ze wereldwijd maken. Belastingontduiking kan het daglicht niet verdragen en transparantie is essentieel om deze praktijken te stoppen.