Techreuzen worden aangepakt, maar de Commissie pakt niet door - Main contents
Door Paul Tang op 16 december 2020 Delen
De Europese Commissie presenteert voor het eerst in twintig jaar wetgeving voor digitale diensten en markten. Techreuzen worden aangepakt, maar de Commissie pakt niet door. De verstikkende marktmacht van een handjevol Amerikaanse techbedrijven is alleen echt aan te pakken door gepersonaliseerde advertenties te verbieden en zo het mes te steken in hun perverse verdienmodel.
De wettelijke regels voor digitale dienstverleners stammen uit het jaar 2000. In dat jaar zat Mark Zuckerberg nog op de middelbare school en had alleen een handjevol ICT-ers van Google gehoord. De afgelopen twintig jaar zijn deze bedrijven uitgegroeid tot conglomeraten, niet gehinderd en zelfs geholpen door verouderde regels. Hoog tijd dus voor nieuwe wetgeving.
De Digital Service Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA) die de Europese Commissie gisteren presenteerde, hebben grote gevolgen voor alle digitale diensten. Zo zullen deze voortaan veel meer transparantie moeten bieden over het aantal gebruikers, hun inkomsten, algoritmes en advertenties. Ook krijgen de grootste techreuzen veel meer verantwoordelijkheid. Ze mogen niet langer zichzelf bevoordelen met exclusief databeheer. Dit op straffe van tot wel tien procent van hun jaaromzet.
Ik ben blij met deze eerste stap, maar de Commissie pakt spijtig genoeg niet door. De mogelijkheden om concurrentie uit de markt te drukken en de prikkels voor techreuzen om persoonlijke data te hamsteren blijven in stand. Om het internet voor alle gebruikers te laten werken moet er nu stevige wetgeving komen die de machtsconcentratie van Sillicon Valley doorbreekt.
Zolang persoonlijke data worden gebruikt voor advertenties is de privacy van de gebruikers op grote schaal in het geding en blijft de marktmacht in stand. Zodra het Europees Parlement de wetten in behandeling neemt, zal ik wijzigingen voorstellen op de plannen van de Commissie.
Het Europees Parlement debatteert vanaf januari over de nieuwe DSA en DMA. Naar verwachting treden de wetten in 2024 in werking.