Verkiezingen op Vrijdag: PvdD en PVV
Friday, February 19 2021, 11:16
DEN HAAG (PDC) - PDC licht iedere vrijdag enkele ideeën uit op het gebied van bestuurlijke vernieuwing van twee partijen die aan de verkiezingen deelnemen.
Vandaag: de Partij voor de Dieren1 (PvdD) en de PVV2
PvdD
-
-de kiesgerechtigde leeftijd wordt verlaagd naar 16 jaar, omdat de politiek keuzes maakt die grote invloed hebben op de toekomst van jongeren
-
-het initiëren van een burgerinitiatief3 wordt eenvoudiger
-
-een correctief bindend referendum4 wordt ingesteld voor verstrekkende besluiten die bijvoorbeeld de democratie bedreigen
-
-de koning en de koninklijke familie gaan belasting betalen, de koning blijft ook niet langer de voorzitter van de Raad van State en heeft geen politieke rol meer bij de kabinetsformatie5
Meer over PvdD en de verkiezingen6
PVV
-
-er komt een nieuw ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering (IRD)
-
-
-
-invoering van een bindend referendum
-
-afschaffing van de Eerste Kamer8
Meer over PVV en de verkiezingen9
- 1.De Partij voor de Dieren (PvdD) beschouwt dieren als de allerzwaksten in de samenleving en wil dierenwelzijn terugbrengen op de politieke agenda. Politiek leider van de Partij voor de Dieren is Esther Ouwehand . De partij werd opgericht in 2002.
- 2.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 3.In Nederland bestaat de mogelijkheid om via een burgerinitiatief een onderwerp op de Tweede Kameragenda te plaatsen. Om deze onderwerpen op de agenda te krijgen moeten steunbetuigingen verzameld worden en de onderwerpen moeten niet al door de Kamer besproken worden. De Tweede Kamer vergadert echter al over zoveel uiteenlopende onderwerpen dat dit moeilijk hard te maken is.
- 4.Er zijn vele soorten referenda die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo kan het initiatief van een referendum bij de burgers of de overheid liggen. Referenda kunnen gaan over het terugdraaien van een overheidsbeslissing of over een initiatief van de burgers. Ook kan de uitslag van een referendum bindend of niet-bindend zijn. De volgende referenda zijn mogelijk:
- 5.Na elke Tweede Kamerverkiezing, of soms na de val van een kabinet, begint het proces van de formatie van een nieuw kabinet. Doel van de kabinetsformatie is een kabinet te vormen dat enerzijds kan rekenen op steun van de meerderheid van de Tweede Kamer en anderzijds tot een gezamenlijk beleid kan komen. De Grondwet is vrij bescheiden wat betreft de kabinetsformatie. Slechts de artikelen 43 en 48 van de Grondwet spreken over de vorming van een kabinet: ministers en staatssecretarissen worden bij koninklijk besluit benoemd.
- 6.De Partij voor de Dieren (PvdD) had bij de verkiezingen van 17 maart 2021 Esther Ouwehand als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Plan B - Idealisme is het nieuwe realisme'. De partij haalde zes zetels bij de verkiezingen van 17 maart 2021, een zetel meer dan bij de verkiezingen in 2017.
- 7.De burgemeester wordt in Nederland nog door de Kroon benoemd. Dat gebeurt op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties na een aanbeveling van de gemeenteraad. De minister kan de aanbeveling voor benoeming of ontslag alleen om zwaarwegende redenen weigeren, maar in de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit.
- 8.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 9.De PVV had bij de verkiezingen van 17 maart 2021 Geert Wilders als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Het gaat om u'. De partij haalde bij deze verkiezingen 17 zetels, een verlies van 3 ten opzichte van 2017.