Opinie FD: Grensondernemers al jaar vast in juridisch niemandsland - Main contents
Geplaatste opinie FD online - 4 april 2021
Grensondernemers al jaar vast in juridisch niemandsland
Woon je in het ene land en onderneem je in het buurland dan kun je nog steeds niet rekenen op coronasteun van de overheid, schrijft Jeroen Lenaers, lid van het Europees Parlement voor het CDA.
Demissionair minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van ’t Wout houden star vast aan woonplaatsvereiste voor coronasteun.
Demissionair minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van ’t Wout houden star vast aan woonplaatsvereiste voor coronasteun. Foto: ANP /Bart Maat
Een jaar geleden viel onze wereld stil door de coronapandemie. Voor veel ondernemers betekent dat ook al een jaar lang niet of nauwelijks ondernemen. De overheid helpt met steunmaatregelen, maar het blijft vaak balanceren op de rand van de afgrond. Eén groep valt na een jaar zeker onterecht buiten de boot: grensondernemers. Door een gebrek aan afstemming tussen nationale regelingen, krijgen zij geen overheidssteun. Terwijl de vaste lasten wel elke maand betaald moeten worden. De reservepotjes raken op. Er is dus snel een oplossing nodig.
Eén van de fundamenten van de Europese Unie is dat haar inwoners kunnen reizen, werken én ondernemen over de grens. Mensen die hun nek uitsteken en van dit recht gebruik maken, worden nu de dupe van hun ondernemersmentaliteit. Zij draaien al tijden geen omzet, maar krijgen nul op het rekest bij de Nederlandse gemeente waarin ze hun onderneming hebben. Ook in hun woonland, België of Duitsland, vangen zij bot.
Dit komt omdat wet- en regelgeving niet op elkaar afgestemd zijn. Zo kijkt Nederland naar de woonplaats, België naar de premieafdracht en Duitsland naar de hoofdvestiging. Dat er in de eerste maanden van de crisis dingen mislopen is begrijpelijk - crisismanagement is deels improvisatie. Maar hier had al lang een oplossing voor moeten zijn.
‘Er wordt niet gekeken naar maatwerk met onze buurlanden’
Al in het begin van de eerste lockdown kwamen berichten binnen over ondernemers die zowel in hun woonland als in het land waar ze werken geen recht hadden op een tegemoetkoming in levensonderhoud. Het CDA stelde deze kwestie keer op keer aan de kaak bij de verantwoordelijke bewindspersonen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar staatssecretaris Bas in ’t Wout en minister Wouter Koolmees zijn onverbiddelijk en blijven star vasthouden aan de overtuiging dat de Tozo-regeling een bijstandsuitkering is en dat daarom een woonplaatsvereiste gerechtvaardigd is. Er wordt niet gekeken naar maatwerk met onze buurlanden.
Ook uit Brussel komen nog geen oplossingen. De Europese Commissie stelt dat ze het probleem erkent en met Nederland in overleg is. Tot concreet resultaat heeft dit nog niet geleid. De tijd tikt ondertussen door voor de ondernemers. Inmiddels zijn bij de Europese Commissie al bijna 80 klachten over schrijnende situaties ingediend. Meer ondernemers uit de grensregio zouden dat moeten doen. Dit probleem kan niet wachten totdat er een nieuw kabinet op het bordes staat, maar moet nú worden aangepakt. Het kan niet zo zijn dat ondernemers die klem zitten tussen twee landsgrenzen, straks ook nog eens klem komen te zitten tussen twee kabinetten.
Terecht wordt regelmatig gezegd dat het coronavirus niet ophoudt bij de grens. Een Europese aanpak is noodzakelijk bij de bestrijding van het virus en afstemming tussen lidstaten is cruciaal. Deze wijsheid gaat ook op voor steunmaatregelen.
Jeroen Lenaers is lid van het Europees Parlement namens het CDA.
Originele link van het artikel.