CDA: compensatie Green Deal zonder degelijke onderbouwing is ‘Ezeltje Prik’-beleid - Main contents
Vandaag debatteert het Europees Parlement over energiearmoede. Tijdens het debat wordt de Europese Commissie onder andere aan de tand gevoeld over de gevolgen van de voorstellen uit de Green Deal op armere gezinnen en huishoudens. In lijn met het debat stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange schriftelijke vragen aan de Commissie waarin ze aandringt op het beter in kaart brengen van energiearmoede en de gevolgen van de Green Deal op de armste huishoudens.
De definitie verschilt, maar vaak wordt gesproken over energiearmoede als een huishouden meer dan 10% van het inkomen kwijt is aan energiekosten. Esther de Lange: “Een onverwacht hogere energierekening kan bij veel mensen voor slapeloze nachten zorgen. Alleen al in Nederland leven volgens TNO 500.000 huishoudens in energiearmoede. 2 miljoen huiseigenaren hebben bovendien niet de financiële middelen voor renovaties om hun huis energie-efficiënter te maken.”
De instantie die is opgericht om energiearmoede in Europa te monitoren, het ‘Energy Poverty Observatory’, is inmiddels inactief. Er wordt gewerkt aan een opvolger, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. “Een beroerde timing als je het mij vraagt, want bij grote ambities, zoals de Green Deal, horen ook degelijk onderbouwde plannen. Je moet daarvoor op zijn minst weten hoeveel Europese huishoudens nu al in energiearmoede leven, waar de problemen het grootst zijn en welke huishoudens het meest door de Green Deal geraakt dreigen te worden. Alleen dan kan je gericht actie ondernemen. Zonder deze cijfers voelt compensatiebeleid als ‘Ezeltje Prik’, waarin de Commissie geblinddoekt de compensatie uitdeelt en geen idee heeft wat de uitkomst van haar beleid gaat zijn,” aldus De Lange.
De Lange wil nu van de Commissie weten hoe energiearmoede in de EU wordt gemonitord, welke definitie hiervoor wordt gebruikt en welke gevolgen de Commissie verwacht voor deze groep mensen door de Green Deal-voorstellen.