Nieuw kabinet wordt een klimaatkabinet: 60% minder co2-uitstoot in 2030, klimaatneutraal in 2050. - Main contents
In het coalitieakkoord van D66, VVD, CDA en ChristenUnie wordt het klimaatdoel opgeschroefd naar 60% minder CO2-uitstoot in 2030. In 2035 wordt de uitstoot verlaagd met 70% en in 2040 met 80%. In 2050 is Nederland volledig klimaatneutraal.
15.12.2021
Alle sectoren gaan meedoen om de doelen te halen: industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Vervuilers gaan betalen. En het doel is om de aarde met niet meer dan 1,5 graden op te laten warmen. Om die doelen te halen, komt 35 miljard euro beschikbaar voor een klimaatfonds. Daarmee wordt fors meer geïnvesteerd in het isoleren van huizen, windmolens op zee, zonnepanelen op daken en groene waterstof. Het energienetwerk wordt verbeterd, zodat alle schone energie ook kan worden gebruikt. En kernenergie kan een onderdeel worden van de energievoorziening. Rekeningrijden is geen taboe meer en wordt in 2030 ingevoerd. Grote vervuilers gaan een hogere CO2-heffing betalen.
Schoon wordt de nieuwe standaard
D66 Tweede Kamerlid Raoul Boucke wil dat schoon het nieuwe normaal wordt: “Het nieuwe kabinet wordt een klimaatkabinet. Niet vervuilen, maar schoon wordt de nieuwe standaard. En dat is ook hard nodig. De afgelopen jaren zijn de eerste broodnodige stappen gezet. Maar dat was nog maar het begin. De komende jaren gaan de gevaarlijke opwarming van de aarde tegen, wordt onze lucht schoner en bouwen we aan de economie van de toekomst met groene banen. 10 jaar geleden zouden deze plannen ondenkbaar zijn. En nu gaan we het echt doen. Als deze plannen werkelijkheid worden, dan gaan we in 30 jaar tijd echt de omslag van fossiel naar schoon maken. Het is mogelijk. En de wil is er. Nu moeten we aan de slag. We doen het schoon, of we doen het niet.”
Industrie: de vervuiler betaalt, schoon loont
De industrie gaat schoon worden. Schoon produceren wordt de norm, en moet lonen. Daarom gaat de vervuilende grote industrie in 2030 een hogere nationale CO2-heffing betalen van 150 euro per ton CO2 die ze uitstoten. Tegelijkertijd worden bindende afspraken gemaakt met de grootste industriële uitstoters om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen.”
Raoul Boucke: “De industrie moet echt een sprong voorwaarts maken. Over de hele wereld zie je dat schoon de toekomst is. Bedrijven die de omslag naar de economie van de toekomst mee willen maken, helpen we om schoon te worden. Vervuilen gaat meer geld kosten, schoon produceren wordt juist goedkoper.”
Read more ...