Stop met het beschermen van oligarchen die op de sanctielijst staan! - Main contents
Stop met het beschermen van oligarchen die op de sanctielijst staan!
De tegoeden van oligarchen die op de sanctielijsten staan, moeten bevroren worden. Dat gaat in Nederland tergend langzaam. In een paar weken liep het bedrag op van 6 miljoen naar 400 miljoen. Maar aangezien er vermoedens zijn dat ze tientallen miljarden bezitten, is dit een erg laag bedrag.
Oligarchen gebruiken de Zuidas en ingewikkelde fiscale constructies om het werkelijke eigendom te verhullen. Maar met een ingewikkelde constructie heb je dan wel zekerheid van de belastingdienst nodig: oligarchen betalen graag zo min mogelijk belasting en dat lukt ze aardig. Dat doe je door afspraken te maken met de belastingdienst een ruling aan te vragen. Nou ja, dat doen mensen met veel geld of ingewikkelde structuren.
Dus vroeg ik Minister-President Rutte gisteravond: zorg dat de autoriteiten die de sancties moeten opleggen, toegang hebben tot de rulings en de belastinggegevens. Dan weten zij precies van wit het geld is en of ze het kunnen bevriezen.
Het antwoord van Rutte? Letterlijk zei hij: “De Belastingdienst is zelf ook gehouden aan de Sanctiewet. Men mag geen relaties aangaan met gesanctioneerde partijen en geen informatie delen met anderen autoriteiten over rulings. Dat valt allemaal onder de fiscale geheimhoudingsplicht.”
Dus als je op de sanctielijst staat krijg je geen nieuwe ruling - dat is logisch - maar de rulings en de informatie worden niet gebruikt voor de sancties. Geen wonder dat er zo weinig bevroren is in Nederland. De publieke database waaruit blijkt van wie het geld is, blijft potdicht voor de speurders.
Zijn antwoord is natuurlijk gewoon onzin. Als voor de uitvoering van een wet belastinggegevens noodzakelijk zijn, kun je bepalen dat ze verstrekt worden aan andere autoriteiten (bijvoorbeeld wie AWR artikel 67 of de sanctiewet zelf).
En u bent vast niet vergeten dat de belastingdienst 300.000 burgers en bedrijven op een illegale zwarte lijst gezet had en hun gegeven met heel veel partijen gedeeld had, zelfs in de private sector. De belastingdienst deelt uw gegevens ook officieel met ten minste 40 instanties! Als u deze lijst gelezen heeft, zult u begrijpen dat het onbestaanbaar is dat de gegevens van de belastingdienst niet gebruikt worden om sancties op te leggen.
Daarom hebben we met 10 oppositiepartijen gevraagd de informatie van de belastingdienst nu wel een keer te gebruiken. Namelijk tegenover mensen die op een sanctielijst staan voor een vreselijke oorlog in Oekraïne. Wij zijn zeer benieuwd naar de stemming vanmiddag.