Europa Vandaag: zijn meer lidstaten klaar voor de euro?
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Zijn meer lidstaten klaar voor de euro?
De leden van de Europese Commissie1 bespreken vandaag het convergentierapport 2022 dat de Commissie vandaag presenteert. In dit rapport wordt onderzocht of de landen die nog niet de euro2 gebruiken maar deze wel willen invoeren voldoen aan de convergentiecriteria3. Europese lidstaten zijn volgens de Europese Verdragen4 verplicht om de euro in te voeren als ze aan deze criteria voldoen.
De criteria hebben betrekking op de economische en financiële situatie in de landen. Zo mag de staatsschuld maximaal 60 procent van het bbp bedragen en mag het begrotingstekort maximaal 3 procent van het bbp bedragen. Omdat Denemarken een opt-out5 heeft, onderzoekt het rapport Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden. In 2020 concludeerde de Europese Commissie dat deze zeven landen nog niet aan de criteria voldeden.
Ursula von der Leyen speecht in Rotterdam
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen7, geeft morgen een speech tijdens het congres van de Europese Volkspartij (EVP)8 in Rotterdam.
De EVP is de partij van christendemocratische stromingen in de EU. Ook andere Eurocommissarissen die zijn aangesloten bij de EVP zijn aanwezig in Rotterdam.
En verder...
De Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat11 debatteert over de Raad Concurrentievermogen12 van 9 en 10 juni. En de Deense bevolking stemt vandaag over een referendum om te bepalen of hun land zich moet aansluiten bij het defensiebeleid van de Europese Unie.
Europa in een oogopslag
Datum en tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
1 juni |
Europese Commissie |
Publiceert en bespreekt convergentierapport 2022 |
1 juni |
Ursula von der Leyen |
Speech tijdens het EVP-congres in Rotterdam |
1 juni, 10:00-12:00 |
Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat |
Commissiedebat over Raad Concurrentievermogen 9-10 juni |
1 juni |
Denemarken |
Stemt over referendum inzake deelname aan EU-defensiebeleid |
Read more ...
- 1.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 2.De Euro is de naam van de gemeenschappelijke Europese munt die op 4 januari 1999 is ingevoerd. Vanaf die datum voeren de nationale centrale banken en het gehele bankwezen in de eurozone onderlinge transacties in euro’s uit en worden nieuwe overheidsschulden in euro’s uitgegeven. Vanaf 1 januari 2002 zijn de euromunten en -biljetten in circulatie gebracht en verloopt het geldverkeer nog uitsluitend in euro’s. Er zijn op dit moment 20 landen lid van de Eurozone.
- 3.De EU-lidstaten die deelnemen aan de derde fase van de Economische en Monetaire Unie (EMU), en die dus de euro willen invoeren, moeten voldoen aan zogenaamde convergentiecriteria. De convergentiecriteria worden ook wel de criteria van Maastricht genoemd, naar het Verdrag van Maastricht waarin ze voor het eerst werden geformuleerd.
- 4.De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
- 5.Het begrip opt-out staat voor een uitzonderingsregeling waardoor een lidstaat van de Europese Unie niet verplicht is om zich aan een bepaalde Europese afspraak te houden. Een regeling als een opt-out maakt het voor de Europese Unie mogelijk om het proces van integratie voort te zetten ondanks het feit dat een of meerdere lidstaten niet van plan zijn zich te binden aan eventuele nieuwe Europese afspraken.
- 6.De Economische en Monetaire Unie (EMU) is in 1991 opgericht door de Europese regeringsleiders. Het doel was een gezamenlijk economische politiek op te zetten, de prijsstabiliteit te bevorderen en de werking van de interne markt te verbeteren.
- 7.Ursula von der Leyen (1958) is the Commission president on behalf of Germany since December 1st 2019. She was minister for family & youth, later minister for labor & social affairs and finally for defence in Merkel led-governments from 2005 to 2019. Von der Leyen is a member of the German christian democrats (CDU).
- 8.De Europese Volkspartij (EVP) is de partij van christendemocratische stromingen in de Europese Unie en in enkele buurlanden van de EU. Het Nederlandse CDA en de ChristenUnie zijn aangesloten bij de EVP, evenals bijvoorbeeld de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) en de Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) uit Duitsland, het Franse Les Républicains, de Spaanse Partido Popular en het Italiaanse Forza Italia.
- 9.Een Europese politieke partij is een samenwerkingsverband van verwante politieke partijen en/of personen uit verschillende EU-lidstaten. Een belangrijke taak voor Europese politieke partijen is burgers bewuster te maken van de EU. Verder kunnen gelijkgezinde partijen uit de lidstaten hun standpunten en werkwijzen beter afstemmen.
- 10.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
- 11.Deze Tweede Kamercommissie voerde overleg met de bewindspersonen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
- 12.The Competitiveness Council (Internal Market, Industry, Research and Space) (COMPET) consists of the Ministers (or State Secretaries) of economic affairs of the Member States of the European Union.