Oppositie Eerste Kamer wil ook meebeslissen over uitvoering van coronamaatregelen
DEN HAAG (PDC) - Vrijwel alle oppositiefracties in de Eerste Kamer1 willen zeggenschap over de invoer en het stopzetten van coronamaatregelen. Deze bevoegdheid moet worden opgenomen in de nieuwe, permanente coronawet die het kabinet voorbereidt. Dit schrijven de fracties van alle oppositiepartijen met uitzondering van de SGP2 in een brief aan minster van Volksgezondheid Ernst Kuipers3.
De eis is ongebruikelijk omdat de senaat doorgaans geen rol van betekenis speelt bij de uitvoering van wetten. Het primaat hiervoor ligt bij de Tweede Kamer. De tien senaatsfracties willen dat in de nieuwe wet wordt vastgelegd dat specifieke maatregelen als een mondkapjesplicht of het sluiten van publieke plaatsen door de Tweede4 én de Eerste Kamer5 moeten worden goedgekeurd, en niet meer alleen door de Tweede Kamer.
De fracties die de brief ondertekenden hebben samen een meerderheid van 41 van de 75 zetels in de senaat. Hiermee zijn zij in staat de nieuwe wet, wanneer deze wordt behandeld, te blokkeren. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Raad van State6 voor advies.
Bron: Trouw, NOS
- 1.De 75 leden van de Eerste Kamer zijn verdeeld over 15 fracties. De gekozenen van GroenLinks en PvdA vormen voor het eerst gezamenlijk een fractie.
- 2.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 3.Ernst Kuipers (1959) was van 10 januari 2022 tot 10 januari 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte IV. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus Medisch Centrum en was eerder onder meer hoogleraar gastro-enterologie en hoofd interne geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum. Ernst Kuipers is lid van D66. Keerde in 2024 terug naar de wetenschap (in Singapore).
- 4.Nederland heeft een parlementair stelsel met twee Kamers, die echter in hoge mate een zelfde positie hebben. Zo stemmen ze over alle wetsvoorstellen en begrotingen. Wel heeft de Tweede Kamer meer rechten dan de Eerste Kamer. Zij beschikt over het recht van initiatief en het recht van amendement.
- 5.Vergeleken met de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer minder wetgevende rechten. Zo heeft zij niet het recht van amendement. De belangrijkste taken van de Eerste Kamer zijn medewetgeving en controle.
- 6.De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat en heeft als voornaamste taak de regering en het parlement te adviseren over wetgeving en bestuur. Daarnaast is deze instantie de hoogste algemene bestuursrechter.