Europa Vandaag: de staat van de rechtsstaat en Metsola bezoekt Den Haag
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Hoe staat het met de rechtsstaat?
Op de tweede dag van de plenaire vergadering zullen de Europarlementariërs in Brussel de positie van de rechtsstaat in de Europese Unie1 bespreken aan de hand van het 2022 Rule of Law Report2. De laatste jaren is de democratie en rechtsstaat in meerdere EU-landen onder druk komen te staan. Het doel van het jaarlijkse rapport is de rechtsstaat in de EU-lidstaten te beschermen door ontwikkelingen op dit gebied in kaart te brengen en specifieke aanbevelingen te doen.
Daarnaast zal er in het Europees Parlement gedebatteerd worden over het voorstel om middels handhaving en beloningstransparantie effectiever het principe van gelijke beloning voor mannen en vrouwen toe te passen. De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela3 is samen met haar Deense collega Kira Marie Peter-Hansen4 rapporteur op dit dossier.
Een Europees bezoek aan Den Haag
Vandaag bezoekt voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola7 Den Haag. Op deze eerste dag van haar bezoek zal zij in de middag de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn8 ontmoeten en ook de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp9.
Zij sluit haar eerste dag in Nederland af aan de Campus Den Haag van Universiteit Leiden. Hier zal zij met jongeren in gesprek gaan over de rol van het Europees Parlement in de strijd voor de democratie en over de verschillende uitdagingen waar Europa mee geconfronteerd wordt op het gebied van veiligheid en vrede.
Een vergadering over virtuele vraagstukken
Het Comité Operationele Samenwerking op het gebied van Binnenlandse Veiligheid (COSI) komt vandaag en morgen informeel bijeen in Stockholm. Op deze eerste dag staan cybercriminaliteit en virtuele valuta op het programma. Ook zal er gesproken worden over toegang tot data in het kader van effectieve wetshandhaving.
Het COSI wordt gevormd door vertegenwoordigers van de Europese Commissie11, hoge ambtenaren van de ministeries van Justitie en/of Binnenlandse Zaken van de verschillende lidstaten en vertegenwoordigers van de Europese Dienst voor Extern Optreden12 (EDEO). Het heeft onder andere als taak de Raad13 bij te staan in reacties op (natuur)rampen en aanslagen en te zorgen voor goede samenwerking op het gebied van de binnenlandse veiligheid van de Europese Unie.
En verder...
... zal Eurocommissaris Frans Timmermans14 vandaag spreken bij het achtste Clean Energy Summit in Brussel. De bijeenkomst staat in het teken van het vinden duurzame oplossingen voor de vervanging van Russisch gas en het bereiken van Europese klimaatdoelen.
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
|
---|---|---|---|
29-30 maart |
Europees Parlement |
||
30-31 maart |
Europees Parlement |
Bezoek Metsola aan Nederland |
|
30-31 maart |
Raad van de Europese Unie Zweeds voorzitterschap |
||
30 maart |
Europese Commissie |
Read more ...
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.What is the Rule of Law Report?
- 3.Samira Rafaela (1989) is a member of the European Parliament since 2 July 2019 as an independent member. She is elected on behalf of the Netherlands.
- 4.Kira Marie Peter-Hansen is a member of the European Parliament since 2 July 2019 for the "Socialistisk Folkeparti", which is aligned with the Greens/European Free Alliance. Peter-Hansen is elected on behalf of Denmark.
- 5.In verschillende Europese landen staan democratie en rechtsstaat momenteel onder druk. Lidstaten van de Europese Unie mogen deze belangrijke pijlers niet in gevaar brengen. De Europese Commissie ziet erop toe dat de lidstaten deze kernwaarden naleven.
- 6.Gelijkheid en het tegengaan van discriminatie nemen een belangrijke plek in op de agenda van de Europese Unie. Door middel van wetgeving zorgt de EU ervoor dat burgers overal in de Europese Unie dezelfde mate van bescherming tegen discriminatie genieten.
- 7.Roberta Metsola (1979) is sinds 18 januari 2022 voorzitter van het Europees Parlement. Zij is een Maltese christendemocrate, die sinds april 2013 lid van het Europees Parlement is. Sinds november 2020 was zij vicevoorzitter van het parlement. Mevrouw Metsola is advocaat en was internationaal secretaris van de Nationale Partij en medewerker van Hoge Vertegenwoordiger Catharine Ashton.
- 8.Jan Anthonie Bruijn (1958) is sinds 2 juli 2019 voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is sinds 6 november 2012 Eerste Kamerlid voor de VVD. De heer Bruijn was hoogleraar immunopathologie (gespecialiseerd in nierziekten) in Leiden. Hij was in 2010, 2012 en 2017 voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma opstelde. Voor hij Kamervoorzitter werd, hield de heer Bruijn zich als Eerste Kamerlid met name bezig met onderwijs en zorg.
- 9.Vera Bergkamp (1971) was van 7 april 2021 tot 6 december 2023 Tweede Kamervoorzitter. Zij maakte van 20 september 2012 tot 6 december 2023 deel uit van de Tweede Kamerfractie van D66. Mevrouw Bergkamp was in 2010-2012 voorzitter van COC Nederland en daarvan eerder vicevoorzitter. Tevens was zij directeur human resources bij de Sociale Verzekeringsbank. Zij zat verder in de deelgemeenteraad van Amsterdam-Centrum. In de Kamer hield zij zich onder meer bezig met langdurige zorg en familierecht, en ze was fractiesecretaris. Mevrouw Bergkamp was lid van de enquêtecommissie Fyra en lid van het Presidium. Sinds 1 juni 2024 is zij lid van het bestuur van ouderenzorginstelling Zorgbalans.
- 10.Democratie is één van de kernwaarden van de Europese Unie. Niet alleen zijn de lidstaten van de Europese Unie op democratische beginselen gebaseerd, ook de Europese Unie is gegrond op een representatieve democratie. Volwassen EU-burgers hebben het recht zich kandidaat te stellen en te stemmen voor het Europees Parlement. In het Verdrag van Maastricht (1993) staat dat besluiten in zo groot mogelijke openheid en zo dicht mogelijk bij de burger dienen te worden genomen.
- 11.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 12.The External Action Service (EEAS) of the European Union is officially an autonomous body within the EU. It is in part the successor to the directorate general for external affairs of the European Commission, elements of Council's secretariat and supplemented by personnel from the member states. Its main task it to support the EU in making and implementing foreign and development policies. At the request of member states the EEAS acts as a diplomatic service.
- 13.In the Council, government ministers from each EU country meet to discuss, amend and adopt laws, and coordinate policies. The ministers have the authority to commit their governments to the actions agreed on in the meetings.
Together with the European Parliament , the Council is the main decision-making body of the EU.
Not to be confused with:
- 14.Frans Timmermans is Minister of Foreign Affairs since November 5th 2012. Between 2007 and 2010 Timmermans was junior minister of Foreign Affairs, charged with European Cooperation. In 1998 Timmermans became member of the House of Representatives, serving terms until 2007 and again in between 2010 and 2012. Prior to his political career Frans Timmermans served with dr. M. van der Stoel, High Commissioner of national minorities at OSCE and was member of the cabinet of Commissioner Van den Broek at the EC. He also worked at various posts at the Ministry of Foreign Affairs.
- 15.De energieprijzen in de Europese Unie schoten begin 2022 omhoog na de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende spanningen met Rusland, waar een flink deel van de Europese energie vandaan komt. Dit zorgde voor enorme onzekerheid op de energiemarkt, vooral wat betreft gas, en dat zorgde voor snel oplopende prijzen voor burgers en bedrijven.