Blog: Draaideuren

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Saturday, October 26 2019, 2:21.

Draaideuren.

Afgelopen week hadden we de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Voor mij stond deze in het teken van draaideuren. De hoogste ambtenaar van de Europese bankenautoriteit gaat namelijk aan de slag als hoogste lobbyist voor de bankensector. Dit is niet de eerste bewindspersoon die een goed betaalde positie krijgt in de sector die hij/zij hiervoor reguleerde. Barroso bij Goldman Sachs, Neelie Kroes bij Uber en Jonathan Hill (oud-commissaris voor bankenunie) bij UBS…. Is dit een manier voor de lobby om beloningen uit te delen voor in het verleden geleverde diensten?

Anders dan in veel van haar lidstaten, heeft de EU goede regels om dit soort gevallen te voorkomen en blokkeren. Echter, soms blijkt druk vanuit het parlement noodzakelijk om deze regels hard te maken. Dus ging ik aan het werk.

Via een interne lobbycampagne kreeg ik bijna alle politieke partijen mee om de Commissie hier direct mee te confronteren. Bijna? Ja, alleen de Christendemocraten hielden zich liever stil op dit onderwerp. Gelukkig hadden we toch een meerderheid en kon ik gisteren de Commissie direct over dit onderwerp bevragen. Bekijk de video voor het resultaat!

Maar hier houdt het niet op. Begin november komt de voorzitter van de bankenautoriteit naar het parlement en zal ik ook hem ondervragen. Ook zal ik, samen met maatschappelijke organisaties, een klacht indienen bij de ombudsvrouw. Kortom, we gaan de draaideur stoppen!

Zie hier de video van mijn speech over dit onderwerp tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement.