Blog: De eerste dag

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, November 27 2019, 2:14.

1.

De eerste dag.

Op 23 mei ging men in Europa massaal naar de stembus. Een stemdag die ik nooit meer zal vergeten. Van Oss tot Sneek kleurde Nederland rood. Voor een groot deel gesteund door een buitenkans: een progressieve Nederlandse kandidaat had de kans om leiding te gaan geven aan de Europese Commissie. Helaas, en daar zijn al voldoende woorden aan gewijd, mocht het niet baten. Na nachtenlange onderhandelingen werd in juli een Duitse Christen-Democrate voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Klein positief detail: zij werd hierdoor wel de eerste vrouwelijke voorzitter ooit. Na de benoeming in juli had ze de taak om 26 Commissarissen te vinden die haar moeten ondersteunen bij het vormgeven van de Europese Unie in de komende vijf jaar.

Terug naar het heden. Na maanden van ondervragingen (hearings) van de 26 kandidaat-commissarissen lag vandaag niet één kop het op het hakblok, maar vond de stemming over de gehele Europese Commissie plaats. Buiten de rechtse populisten stemde bijna iedereen in het Europees Parlement voor. Belangrijk, want deze Commissie heeft een groot mandaat nodig om de komende jaren belangrijke knopen door te hakken over onze toekomst.

Aanstaande maandag loopt Von der Leyen (VDL) met verhuisdozen het Berlaymont in, het hoofdgebouw van de Europese Commissie. Zij krijgt niet alleen de sleutels aangereikt van haar werkkamer op de 13de verdieping, maar ook van het aanpalende kantoortje die ze heeft laten ombouwen tot haar woning. Wonen op je werkplek maakt je recht op onbereikbaarheid wel lastig inzetbaar… 😉

‘Onze’ Frans mag als eerste vice-voorzitter blijven werken in zijn kantoor op de 12de verdieping. Waar hij, samen met zijn kabinetschef Diederik Samsom, aan de slag gaat voor ‘A European Green Deal’. De komende vijf jaar wordt spannend. Voor Timmermans, voor Von der Leyen en ook voor mij. Grote politieke uitdagingen staan ons te wachten. Uitdagingen die ons vragen om onze economie te herbronnen. De macht van het grote geld heeft de afgelopen decennia onze economie negatief beïnvloed. Daarom is het tijd om de macht terug te brengen naar onszelf. Weg van de belastingontwijkers, grote vervuilers, techgiganten en big farma.

Tijd voor verandering!

Deze blog verscheen ook op mijn Facebook.