Wil jij aan het eind van de maand betaald worden met een boekenbon? - Main contents
Als stagiair volop meedraaien in een bedrijf, en op het einde van de maand betaald worden met een boekenbon of bos bloemen. Wie wil dat? Het antwoord is duidelijk: niemand. Met een verbod op onbetaalde stages in de hele EU zorgen we ervoor dat iedereen een gelijke kans heeft op een stageplek.
Stage lopen, maar hier geen beloning voor krijgen. We zien het nog veel te vaak. Onbetaalde stages zijn een vorm van arbeidsuitbuiting. Stagiairs draaien vaak mee als volwaardig medewerker, maar worden niet zo betaald.
Misstanden komen veelvuldig voor, vooral wanneer afgestudeerden moeilijk een baan kunnen vinden. Jonge starters willen graag werkervaring opdoen om een streepje voor te krijgen op de arbeidsmarkt, en worden zo een gemakkelijke prooi.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Een stage wordt een privilege
Het is niet alleen uitbuiting, maar ook oneerlijk. Drie tot zes maanden onbetaald werken is niet iets dat iedereen zich kan veroorloven. Leven zonder inkomen vereist vaak financiële steun van familie of persoonlijk spaargeld. Dus wat gebeurt er als je geen financiële steun hebt? Een stage wordt zo een privilege.
Je carrièremogelijkheden mogen niet bepaald worden door je portemonnee.
Door het verbod op onbetaalde stages in de hele EU zorgen we ervoor dat iedereen een gelijke kans heeft op een stageplek. En geven we het talent van iedereen een kans.
De kosten van onbetaalde stages
De verschillen in beloning tussen mensen die stage lopen zijn enorm. Er zijn bedrijven die wel een stagevergoeding geven, maar veel bedrijven willen dat stagiairs voor een appel en een ei werken.
Onbetaald stage lopen is ook nog eens duur voor jongeren. Gemiddeld geeft een jongere in Europa die van een minimaal instant noodlesbudget leeft 1028 euro per maand uit. Dit bedrag is om louter te voorzien in basisbehoeften.
En de kosten van een onbetaalde stage zijn niet alleen financieel. Jongeren melden uitbuiting, stress en zelfs burn-outs tijdens stages.
Een goede start
Een goede start op de arbeidsmarkt is cruciaal voor jongeren. Zo kunnen ze groeien op persoonlijk en professioneel vlak. Verbied daarom onbetaalde stages. Je carrièremogelijkheden mogen niet bepaald worden door je portemonnee.