Brief regering; RIVM-analyse PFAS in zeeschuim - Problematiek rondom stikstof en PFAS - Main contents
Deze brief is onder nr. 286 toegevoegd aan dossier 35334 - Problematiek rondom stikstof en PFAS.
Officiële titel | Problematiek rondom stikstof en PFAS; Brief regering; RIVM-analyse PFAS in zeeschuim |
---|---|
Document date | 12-12-2023 |
Publication date | 12-12-2023 |
Nummer | KST35334286 |
Reference | 35334, nr. 286 |
External link | original article |
Original document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2023-2024
35 334
Problematiek rondom stikstof en PFAS
Nr. 286 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 december 2023
Het RIVM heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een analyse naar PFAS in zowel zeewater als in zeeschuim voor de Nederlandse kust uitgevoerd. Deze analyse is gebaseerd op de metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland langs hun kusten hebben laten uitvoeren. In Vlaanderen is eerder een vergelijkbaar onderzoek gedaan1. Met deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de RIVM-analyse en de reactie die in het Landelijk Zwemwater Overleg (LZO), bestaande uit Rijk, provincies, gemeenten, GGD en RIVM, op dit onderzoek is vastgesteld.
Uitkomsten
Op basis van de analyse van het RIVM (bijlage) concludeert het LZO dat er op dit moment geen noodzaak is voor het nemen van maatregelen voor het zwemmen aan de Nederlandse kust. PFAS komt overal voor in onze leefomgeving. Het komt dan ook niet als een verrassing dat ook in zeewater en zeeschuim deze stoffen worden aangetroffen. Over het algemeen zien we dat de PFAS-concentraties in zeewater een stuk lager zijn dan in zeeschuim.
-
1)Zeewater
De betrokken provincies constateren dat de gemeten PFAS-concentraties in het zeewater een stuk lager zijn dan de concentraties die in een eerdere monitoring in de recreatieplas Berkendonk nabij Helmond zijn aangetroffen. Op basis van de monitoringsresultaten van recreatieplas Berkendonk stelde het RIVM dat PFAS geen risico vormt voor de gezondheid van zwemmers2. Aan de hand van deze vergelijking stelt het LZO dat er voor het zwemmen in zeewater geen reden tot zorg is.
1 https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/pfas-in-de-zee.
2 https://www.rivm.nl/pfas/actueel/zwemmen-in-omgeving-van-chemours-niet-schadelijk-voor-gezondheid.
kst-35334-286 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023
-
2)Zeeschuim
Het RIVM concludeert dat het op dit moment nog niet mogelijk is iets te zeggen over de gemiddelde blootstelling aan PFAS via zeeschuim.
Dit komt omdat op dit moment niet ingeschat kan worden hoeveel PFAS uit zeeschuim in mensen en dieren terecht kan komen. Hiervoor bestaan nog geen wetenschappelijke scenario's.
Vergelijking met Vlaamse metingen
De gemeten PFAS-concentraties in Nederland zijn vergelijkbaar met de metingen in Vlaanderen, met uitzondering van de monsters die in het eerdere Vlaamse onderzoek genomen zijn bij Knokke. Daar zijn de metingen aanzienlijk hoger dan de Nederlandse metingen. In Vlaanderen waren de PFAS-concentraties in de zeewatermonsters net als in Nederland veel lager dan in de zeeschuimmonsters.
Vervolg
Het RIVM stelde eerder vast dat mensen in Nederland al te veel worden blootgesteld aan PFAS1. Een groot deel komt binnen via voedsel en drinkwater. Elke route waarbij mensen extra PFAS binnenkrijgen is onwenselijk, zo ook via zeeschuim. Als vervolg zal de blootstellingsroute via zeeschuim meegenomen worden in het brede PFAS-onderzoeks-programma van het RIVM. In dat programma wordt gekeken hoe mensen in Nederland minder in aanraking kunnen komen met PFAS door een breed scala aan blootstellingsroutes met elkaar te vergelijken. Zo kunnen we zien waar het beste maatregelen genomen kunnen worden.
Ten slotte
Het is goed om er bewust van te zijn dat wanneer je zeeschuim aanraakt of inslikt dit tot extra blootstelling aan PFAS leidt. De algemene adviezen voor het zwemmen in open water zijn in dit geval ook van toepassing2. Zo is het verstandig om na het zwemmen te douchen, handen te wassen voor het eten en kinderen en huisdieren geen zeeschuim te laten inslikken. Dit advies is in lijn met het advies dat in Vlaanderen op het vergelijkbare onderzoek is gegeven. Verdere informatie over zwemmen en zwemwater-locaties is te vinden op zwemwater.nl.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers
Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 334, nr. 286 2
https://www.rivm.nl/nieuws/nieuw-onderzoek-bevestigt-mensen-in-nederland-krijgen-te-veel-pfas-binnen.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.