Brief regering; Toezegging inzake het voorzien van een planning voor het verstrekken van de ouderdossiers - Belastingdienst

Deze brief is onder nr. 1378 toegevoegd aan dossier 31066 - Belastingdienst.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Belastingdienst; Brief regering; Toezegging inzake het voorzien van een planning voor het verstrekken van de ouderdossiers
Document date 23-04-2024
Publication date 24-04-2024
Nummer KST310661378
Reference 31066, nr. 1378
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 066

Belastingdienst

Nr. 1378    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 april 2024

In het commissiedebat van 19 maart 2024 heb ik toegezegd uw Kamer te voorzien van een planning voor het verstrekken van de ouderdossiers.1 In deze brief wordt aangegeven wat voor informatie we aan ouders verstrekken, welke maatregelen zijn en worden genomen om ouders beter te informeren, hoeveel dossiers we dit jaar verwachten te verstrekken, en welke uitgangspunten daarbij worden gehanteerd.

Ouders en hun gemachtigden hebben de juiste informatie nodig om de uitkomsten van het herstelproces te begrijpen en keuzes te maken. Ouders ontvangen tijdens de integrale beoordeling (IB) standaard een feitenoverzicht en het informatie- en beoordelingsformulier. Het feitenoverzicht wordt opgesteld door de persoonlijk zaakbehandelaar (PZB-er). De PZB-er kan ouders tijdens het oudergesprek aan de hand van het feitenoverzicht goed meenemen in alle relevante feiten en gebeurtenissen uit het verleden. Het informatie- en beoordelingsformulier geeft daarnaast inzicht in wat er is gebeurd en beschrijft ook het persoonlijke verhaal van de ouder. Ouders kunnen daarnaast op verzoek het ouderdossier ontvangen. Dit was voorheen het hersteldossier, waarvan de achterstanden eind 2023 zijn ingelopen.

Het ouderdossier is samen met ouders en advocaten ontwikkeld. In sommige situaties is er namelijk uitgebreidere informatie nodig, bijvoorbeeld als een ouder dat nodig heeft voor het afronden van de IB of voor een vervolgproces zoals bezwaar of aanvullende schade. Het ouderdossier bevat alle mogelijk relevante documenten voor iedere fase van het herstelproces en voldoet volgens betrokken advocaten en de Oudercom-missie beter aan de informatiebehoefte.

Eind 2023 is UHT begonnen met het verstrekken van de ouderdossiers en heeft zij maatregelen genomen om meer dossiers te kunnen verstrekken.

1 Commissiedebat Hersteloperatie kinderopvangtoeslag van 19-03-2024, toezegging TZ202403-063.

kst-31066-1378 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Er heeft een opschaling van de organisatie plaatsgevonden, in combinatie met vereenvoudiging van de anonimiseerinstructie, schrappen van controles en de invoering van nieuwe laksoftware. In 2023 zijn er 5.366 dossiers verstrekt.

UHT zet zich maximaal in om in 2024 meer dossiers aan ouders te kunnen verstrekken. Om dit te kunnen realiseren neemt UHT de komende maanden meerdere maatregelen, zoals het verder opschalen van de personele capaciteit, het centraliseren van het proces van samenstellen-lakken-verstrekken van dossiers en het verder automatiseren van het proces van samenstellen. In het eerste kwartaal van 2024 heeft UHT 2.201dossiers verstrekt.

De planning is om vanaf april 2024 gemiddeld 600 ouderdossiers per maand te verstrekken. Het streven is om tegen het einde van dit jaar minimaal 7.000 dossiers te verstrekken en zo mogelijk op te schalen naar 9.000 te verstrekken dossiers (inclusief de 2.201 dossiers uit het eerste kwartaal). Het uitgangspunt blijft daarbij om eerst de ouderdossiers te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de behandeling van bezwaar, een verzoek om aanvullende schade of (als nodig) in de urgente behandeling. Met de verder beschikbare capaciteit kunnen ouderdossiers worden verstrekt bij de IB en, als de capaciteit dit toelaat, ouderdossiers worden aangeboden aan ouders die een verzoek hebben gedaan voor een persoonlijk dossier.

De inzet is om het ouderdossier zo vroeg mogelijk in het proces aan de ouder te verstrekken, en in ieder geval voor de inhoudelijke behandeling in bezwaar of bij CWS. Het is helaas niet mogelijk om vooraf aan te geven op exact welk moment in het proces het dossier zal worden verstrekt. De vraag en volgorde van dossiers wordt namelijk bepaald door factoren die niet vooraf vast te leggen zijn. Zoals de versnelling van de afhandeling van bezwaar en CWS-verzoeken, de vraag naar ouderdossiers in de integrale beoordeling, de reeds verstrekte hersteldossiers, de implementa-tiesnelheid van de verbetermaatregelen bij dossiers, en de beroepen niet tijdig beslissen die met voorrang behandeld worden. Deze factoren bepalen de volgorde en prioriteit waarmee medewerkers dossiers samenstellen, anonimiseren, en aan ouders kunnen verstrekken.

In de voortgangsrapportages zal ik uw Kamer blijven informeren over de voortgang van de verstrekking van dossiers.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Financiën,

  • A. 
    de Vries

2 Er zijn 1.288 dossiers verstrekt in bezwaar, 625 dossiers in CWS, 180 dossiers in de integrale beoordeling, 92 persoonlijke dossiers/samenvattingen en 16 aanvullende stukken in diverse stromen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 066, nr. 1378 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.