Brief regering; Jaarverslagen SUWI-organisaties 2023 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Deze brief is onder nr. 755 toegevoegd aan dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief regering; Jaarverslagen SUWI-organisaties 2023 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)
Document date 14-05-2024
Publication date 14-05-2024
Nummer KST26448755
Reference 26448, nr. 755
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

> Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Prinses Irenestraat 6 2595BD Den Haag

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl

Onze referentie

2024-0000079630

Bijlagen

4

Datum    14-05-2024

Betreft    Aanbieding jaarverslagen SUWI-organisaties 2023

Conform Artikel 49, lid 4 van de Wet SUWI informeren we u middels deze brief over het oordeel op de jaarverslagen van UWV en SVB. We hebben de besluiten tot vaststelling van de jaarrekeningen 2023 van UWV en SVB goedgekeurd. De jaarverslagen van UWV en SVB zijn als bijlagen meegestuurd. Ook zijn de jaarverslagen van Stichting Inlichtingenbureau (hierna: IB) en BKWI meegestuurd. Dit mede in opvolging van de aanbeveling uit het rapport 'Grip op Gegevensuitwisseling1' om het zicht op het IB te vergroten voor de Kamers der Staten-Generaal. Middels deze brief ontvangt u in het vervolg dus de jaarverslagen van alle SUWI-organisaties.

We kijken terug op een bewogen jaar waarin mensen een toenemende onzekerheid ervaarden over hun koopkracht of dreigen te leven rondom de armoedegrens. Mensen moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. De SUWI-organisaties hebben middels uitkeren van sociale verzekeringen, het verstrekken van financiële tegemoetkomingen en aanleveren van informatiediensten bijgedragen aan de bestaanszekerheid van miljoenen mensen. Onze complimenten aan de medewerkers van UWV, BKWI, SVB en IB voor de geleverde prestaties. In het vervolg van deze brief wordt ingegaan op de belangrijkste punten uit de jaarverslagen.

UWV

UWV werkt hard aan het verbeteren van de dienstverlening en de bedrijfsvoering. UWV zet belangrijke stappen in de dienstverlening, bijvoorbeeld in de menselijke maat en het toepassen van maatwerk en persoonlijk contact. Ook heeft UWV hard gewerkt aan de opgaven waar UWV en het ministerie samen voor staan zoals sociaal-medische beoordelingen. Daarbij is de continuïteit van de dienstverlening van groot belang en de tevredenheid van de gebruikers van de dienstverlening een belangrijk meetpunt.

SVB

De dienstverlening van de SVB wordt met minimaal een acht beoordeeld. Een resultaat waar de SVB met recht trots op kan zijn. De SVB heeft dan ook extra geïnvesteerd in persoonlijke, toegankelijke en proactieve dienstverlening, waarbij mensen de SVB kunnen benaderen via het communicatiekanaal van hun voorkeur.

Wel blijft de tijdigheid van dienstverlening op zowel nationaal als internationaal niveau achter op de hiervoor gestelde normen. Hier wordt aandacht voor gevraagd en de SVB is bezig met een verbeteraanpak. Daarnaast blijft de uitvoering van de IV-strategie een punt van aandacht. Sommige trajecten lopen door tot 2026 en hierdoor is er weinig ruimte voor nieuwe wet-& regelgeving meldt de SVB. SZW zal blijven sturen op de voortgang.

Datum

14-05-2024

Onze referentie

2024-0000079630

BKWI

BKWI draagt bij aan een goede overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven middels betrouwbare, veilige en moderne gegevensuitwisseling. Hiermee levert BKWI een bijdrage aan publieke dienstverleners als gemeenten, SVB en UWV om mensen snel, betrouwbaar en efficiënt passende dienstverlening aan te bieden. Dit is terug te zien in de dienstverlenings- en organisatorische activiteiten die BKWI in 2023 heeft ondernomen. Zo heeft BKWI vanaf januari 2023 gewerkt in een nieuwe organisatiestructuur en heeft BKWI gewerkt aan adaptief onderhoud.

Stichting Inlichtingenbureau

Het IB stelt, met haar rol als informatieknooppunt, gemeenten in staat om bewoners snel en transparant de juiste hulp te bieden. Bij de ontwikkeling van de kerntaken hanteert het IB een toekomstgerichte aanpak. Zo haalt het IB via het nieuw ingerichte 'Beraad van Bedoelingen' vroegtijdig feedback op bij gemeenten en samenwerkingspartners. De dienstverlening van het IB wordt door gemeenten beoordeeld met een 8,0 en ook de beschikbaarheid van informatiesystemen voldoet aan de normen. Ook heeft het IB samen met SZW gewerkt aan de opvolging van het AEF-rapport 'Grip op gegevensuitwisseling'.

Met vriendelijke groet,

De Minister van Sociale Zaken    De Minister voor Armoedebeleid,

en Werkgelegenheid,    Participatie en Pensioenen,

C.E.G. van Gennip    C.J. Schouten

Pagina 2 van 2

1

Grip op gegevensuitwisseling | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.