Brief regering; Reactie op de motie Teunissen/Postma over de import van houtige biomassa uit het buitenland sterk ontmoedigen en geen nieuwe subsidies hiervoor verstrekken (32813-1381) - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 1389 toegevoegd aan dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Reactie op de motie van de leden Teunissen en Postma over de import van houtige biomassa uit het buitenland sterk ontmoedigen en geen nieuwe subsidies hiervoor verstrekken (Kamerstuk 32813-1381)
Document date 21-05-2024
Publication date 21-05-2024
Nummer KST328131389
Reference 32813, nr. 1389
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 813

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1389    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 mei 2024

Tijdens het tweeminutendebat Klimaat en Energie van 14 april jl. hebben de leden Teunissen en Postma een motie1 ingediend waarin de regering wordt opgeroepen om de import van houtige biomassa uit het buitenland te ontmoedigen en geen nieuwe subsidies te verstrekken voor houtige biomassa afkomstig uit het buitenland. Ik heb deze motie tijdens het debat ontraden. Tijdens de stemmingen op 23 april jl. is de motie Teunissen-Postma door uw Kamer aangenomen. Lid Teunissen heeft mij verzocht om in de eerste week na het meireces een brief hierover te ontvangen.

Met deze brief kom ik, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tegemoet aan het verzoek van het lid Teunissen.

De motie Teunissen-Postma maakt onderscheid tussen biomassa (oftewel biogrondstoffen) uit Nederland en uit de rest van de wereld. De motie verzoekt de regering om deze laatste categorie te ontmoedigen en er geen nieuwe subsidies voor te verstrekken. Dit is onuitvoerbaar vanwege de volgende redenen. Ten eerste, het is binnen de interne markt niet toegestaan is om producten uit EU-landen anders te behandelen dan producten uit Nederland. Ten tweede, handelspolitieke maatregelen zijn een EU-bevoegdheid, dus Nederland kan hier niet zelf over besluiten. Ten derde, het is in strijd met WTO-regels om regels te stellen aan het gebruik van producten op basis van herkomst.

Dit kabinet heeft aan een vergelijkbare wens uit het Coalitieakkoord Rutte IV2, om alleen gebruik te maken van biogrondstoffen die geproduceerd zijn in de EU, invulling gegeven door in te zetten op verdere aanscherping van het certificeringsproces. Dit is gedaan via implementatie van de duurzaamheidscriteria en het aanscherpen van het toezicht. In het certificeringsproces wordt geen onderscheid gemaakt naar herkomst van binnen of buiten de EU; ook biogrondstoffen van buiten de EU dienen aan

1    Kamerstuk 32 813, nr. 1381

2    Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77

kst-32813-1389 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

de duurzaamheidseisen te voldoen. Dit heb ik aan uw Kamer medegedeeld op 22 april 2022.3

Dit wil niet zeggen dat ik de zorgen die in de Kamer en in de samenleving leven rondom de duurzame inzet van biogrondstoffen niet begrijp. Via het duurzaamheidskader biogrondstoffen zet het kabinet dan ook actief in op zo hoogwaardig mogelijke toepassing van biogrondstoffen en op de waarborging van de duurzaamheid van de herkomst van de biogrondstoffen die Nederland binnenkomen.

Tot slot wil ik benoemen dat houtige biogrondstoffen in algemene zin ontmoedigen dan wel niet meer stimuleren onwenselijk zou zijn in verband met onze ambities en doelstellingen voor een klimaatneutrale, fossielvrije en circulaire samenleving. Houtige biogrondstoffen kennen namelijk vele vormen en toepassingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het genereren van industriĆ«le stoom, het gebruik van hout in de bouw, de productie van geavanceerde biobrandstoffen voor lucht- en scheepvaart en toepassingen in de biochemie zoals de productie van bioplastics als vervanging van fossiele plastics. Een ontmoediging van houtige biogrond-stoffen zou dan ook vergaande gevolgen hebben voor een zo hoogwaardig mogelijke toepassing van biogrondstoffen en daarmee het realiseren van een klimaatneutrale en circulaire samenleving.

Vanwege de bovengenoemde redenen van onuitvoerbaarheid door handelsregelgeving en de beleidsmatige onwenselijkheid vanwege het opbouwen van een biobased economie, zal ik geen uitvoering kunnen geven aan de motie Teunissen-Postma.

De Minister voor Klimaat en Energie,

R.A.A. Jetten

3 Kamerstuk 32 813, nr. 1039

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 813, nr. 1389 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.