Brief regering; Implementatieplan versterking bioveiligheid beleidsuitvoering ingeperkt gebruik - Beleidsnota Biotechnologie

Deze brief is onder nr. 403 toegevoegd aan dossier 27428 - Beleidsnota Biotechnologie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Beleidsnota Biotechnologie; Brief regering; Implementatieplan versterking bioveiligheid beleidsuitvoering ingeperkt gebruik
Document date 24-05-2024
Publication date 24-05-2024
Nummer KST27428403
Reference 27428, nr. 403
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

27 428

Beleidsnota Biotechnologie

Nr. 403    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 mei 2024

Zoals aangekondigd in mijn brief aan uw Kamer van 13 februari 20231 bied ik u hierbij het «Implementatieplan: Versterking Bioveiligheid Beleidsuitvoering Ingeperkt Gebruik» aan. Het gaat hierbij om het veilig werken met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's), onder meer in ingeperkte ruimten zoals laboratoria en procesinstallaties.

Met dit implementatieplan geef ik opvolging aan de aanbevelingen zoals gedaan in de rapporten «Verkenning verbeteringen IG ggo's» (Antea Group, 2022)2 en «Samen voor bioveiligheid» (Rathenau Instituut, 2022)3. De aanbevelingen in deze rapporten gaan onder andere in op het competentieniveau en opleidingsaanbod voor de biologische veiligheidsfunctionaris, grootschalige productie van ggo's, afstemming met aanpalende regelgeving, en de uitwisseling van kennis over bioveiligheid.

Met dit implementatieplan richt ik mij op beperkte aanpassingen in het huidige stelsel van bioveiligheid en bijbehorende systematiek in de regelgeving. Deze aanpassingen in regelgeving en beleid kunnen op relatief korte termijn worden ingevoerd. Ik zorg er met dit implementatieplan voor dat de uitvoerbaarheid en naleefbaarheid van regelgeving en beleid verbetert waarbij ik oog heb voor aanvaardbare administratieve lasten, met als doel dat er sprake is en blijft van een veilige omgang met en toepassing van ggo's.

Om de kansrijkheid, uitvoerbaarheid en naleefbaarheid van de voorstellen in het implementatieplan inzichtelijk te maken zijn bij het opstellen ervan diverse partijen geconsulteerd. Dit zijn zowel (vertegenwoordigers van) publieke en private instellingen waar werkzaamheden met ggo's worden

1    Kamerstuk 27 428, nr. 396

2    Antea Group (2022). Verkenning verbeteringen IG ggo's.

3    Rathenau Instituut (2022). Samen voor bioveiligheid.

kst-27428-403 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

uitgevoerd, het platform van biologische veiligheidsfunctionarissen als ook de overheidspartijen met een rol in het toelatingssysteem van ggo's4.

In lijn met de aankondiging in de eerdergenoemde Kamerbrief1 is de aanpak van de verbeteracties langs drie kernthema's vormgegeven:

  • Waar mogelijk is gestreefd naar vermindering van complexiteit, door kritisch nut en noodzaak van nationale ggo-regelgeving te bezien.
  • Aanvullend is ernaar gestreefd herkomst en aard van de complexiteit te verhelderen en instellingen juiste handelingsperspectieven te bieden.
  • Voorts is ingezet op versterking van de sturing rondom bioveiligheid, om werkwijzen te vinden om ook met toekomstige complexiteit om te kunnen gaan.

In het implementatieplan wordt de fasering van de uitvoering van de verschillende onderdelen weergegeven aan de hand van een concreet plan van aanpak, waarbij rekening is gehouden met beschikbare middelen, wettelijke termijnen en standaard wijzigingsmomenten voor regelgeving.

De uitvoering van het implementatieplan wordt gemonitord in een herziene overlegstructuur met partijen binnen en buiten de Rijksoverheid. Via de jaarlijkse voortgangsrapportage veiligheid biotechnologie zal ik uw Kamer hierover informeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

V.L.W.A. Heijnen

4 Commissie Genetische Modificatie (COGEM) die wetenschappelijk advies verstrekt; Bureau GGO (BGGO) die de ggo-vergunningverlening in opdracht van IenW verzorgt; Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) die toeziet op de ggo-vergunningverlening.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 27 428, nr. 403 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.