Amendement Vondeling over het verlagen van de leeftijd voor een kindgesprek - Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders)

Dit amendement i is onder nr. 7 toegevoegd aan wetsvoorstel 36364 - Wet drempelverlaging omgang grootouders i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders); Amendement; Amendement van het lid Vondeling over het verlagen van de leeftijd voor een kindgesprek
Document date 11-06-2024
Publication date 11-06-2024
Nummer KST363647
Reference 36364, nr. 7
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 364

Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek om de drempel te verlagen voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken (Wet drempelverlaging omgang grootouders)

Nr. 7

AMENDEMENT VAN HET LID VONDELING

Ontvangen 11 juni 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In het opschrift wordt na «het Burgerlijk Wetboek» ingevoegd «en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering».

II

In de beweegredenen wordt na «het Burgerlijk Wetboek» ingevoegd «en artikel 809 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering».

III

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA

In artikel 809 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt «twaalf jaren» steeds vervangen door «acht jaren».

Toelichting

Indiener meent dat het uitgangspunt van deze wet juist het centraal stellen van het kind behoort te zijn en het daarbij van belang is dat de mening van het kind betrokken wordt. In ieder geval dat een kind in de gelegenheid wordt gesteld zijn of haar mening te uiten.

Op dit moment zijn rechters wettelijk verplicht om kinderen van twaalf jaar uit te nodigen voor een zogenaamd kindgesprek. Tijdens dit vertrouwelijke gesprek tussen de rechter en het kind kan het kind zijn of haar mening geven over bijvoorbeeld een omgangsregeling. Een kind is niet verplicht om hierop in te gaan. De keuze is aan het kind. Het staat rechters vrij om ook kinderen jonger dan twaalf jaar uit te nodigen. In de praktijk

kst-36364-7 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

gebeurt dit al en nodigen sommige rechtbanken kinderen uit van acht jaar en ouder.

Indiener vindt het belangrijk dat kinderen vanaf acht jaar worden uitgenodigd voor een gesprek. Zij kunnen dan zelf aangeven waar zij zich het prettigst en het veiligst bij voelen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ook goed is voor het gevoel van zelfcontrole en daarnaast zijn kinderen vanaf acht jaar ook daadwerkelijk in staat om hun mening te verkondigen.

Daarom stelt indiener middels dit amendement voor om de wettelijke leeftijdsgrens waarop een rechter een kind uitnodigt voor een zogenaamd kindgesprek te verlagen van twaalf naar acht jaar.

Vondeling

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 364, nr. 7 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.