Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024 - Europese Raad

Deze brief is onder nr. EA toegevoegd aan dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda Europese Politieke Gemeenschap van 18 juli 2024
Document date 17-07-2024
Publication date 17-07-2024
Nummer KST1152511
Reference 21501-20, nr. EA
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

21 501-20

Europese Raad

EA

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

 

Den Haag,

16 juli 2024

Hierbij bied ik

u, mede namens de minister-president, de geannoteerde agenda aan

voor de Europese Politieke Gemeenschap (EPG)

 

De minister van

Buitenlandse Zaken,

Caspar Veldkamp

 

Geannoteerde Agenda Europese Politieke Gemeenschap

Op 18 juli vindt de vierde bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) plaats in het Blenheim Palace te Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze bijeenkomst zullen circa 50 regeringsleiders spreken over samenwerking op vraagstukken die het hele continent aangaan, zoals veiligheid, migratie en energie. Naast de zevenentwintig EU-lidstaten, ontvangen ook andere Europese landen een uitnodiging.1 De EPG-top is een forum voor gedachtewisseling en samenwerking tussen Europese landen. Er wordt geen besluitvorming of gezamenlijke verklaring voorzien.

Wat het kabinet betreft is besluitvorming of het opstellen van een gezamenlijke verklaring ook expliciet niet het doel van de EPG. Het kabinet geeft de voorkeur aan een flexibele en lichte structuur, om duplicatie met bestaande multilaterale fora te voorkomen.

De EPG-top zal worden geopend met een plenaire sessie over Europese veiligheid. Tijdens deze plenaire bijeenkomst zal een aantal geselecteerde regeringsleiders en staatshoofden spreken. Op het moment van schrijven is nog niet geheel bekend hoe deze sessie zal verlopen. Naar verwachting zal de oorlog van Rusland tegen Oekraïne centraal staan en zal aandacht worden gevraagd voor blijvende politieke steun aan Oekraïne. Dit sluit aan bij het idee voor het lanceren van de EPG in 2022, namelijk om in de context van geopolitieke spanningen een forum te creëren voor politieke dialoog en samenwerking tussen Europese landen, zowel de EU en NAVO alsook de naastgelegen landen uit de 'ring rond Europa' (Oost-Europa, Westelijke Balkan, Zuidelijke Kaukasus). Met een aantal van deze landen zal in de marge van de top een bilateraal gesprek plaatsvinden met aanwezige ambtsgenoten. Na de plenaire bijeenkomst zullen rondetafelgesprekken plaatsvinden over de thema's energie en connectiviteit, verdedigen en veiligstellen van democratieën en migratie. Tijdens de rondetafelgesprekken zal informeel van gedachten worden gewisseld. Alle deelnemende landen nemen slechts aan één van de vier rondetafelgesprekken deel. Tenslotte is een plenaire afsluitende sessie voorzien.

De minister-president zal naar verwachting deelnemen aan het rondetafelgesprek over migratie. Deze tafel biedt de gelegenheid om ook met niet-EU-lidstaten informeel van gedachten te wisselen over uitdagingen op het gebied van migratie. De ministerpresident zal in lijn met het hoofdlijnenakkoord aandacht vragen voor samenwerking met derde landen om opvang in de regio te stimuleren, terugkeer te bevorderen en irreguliere migratie te voorkomen, binnen geldende internationaal- en Europeesrechtelijke kaders, inclusief mensenrechten. De minister-president zal het belang van brede landenpartnerschappen en de verkenning en uitwerking van innovatieve oplossingen benadrukken.

2

1

Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, San Marino, Servië, Turkije, Zwitserland.


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.