Von der Leyen met steun GroenLinks-PvdA herkozen

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, published on Thursday, July 18 2024.

Het Europees Parlement stemde zojuist in met een nieuwe termijn voor Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Hiervoor kon von der Leyen rekenen op steun van een brede coalitie van de christendemocraten, liberalen, sociaaldemocraten en Groenen.

“Een verenigd Europa met een stabiele pro-Europese coalitie is nu belangrijker dan ooit”, zegt GroenLinks-PvdA-Europarlementariër Bas Eickhout. “Von der Leyen committeert zich vandaag aan een groen, sociaal en democratisch Europa, dat blijft leveren op de Green Deal. Met de nodige nieuwe Europese investeringen en groene Europese industriepolitiek steunen we bedrijven in de klimaattransitie en zorgen we voor goed werk.”

Zo stelt von der Leyen in haar plannen een Clean Industrial Deal voor in combinatie met een Europees investeringsfonds voor Concurrentievermogen, een Betaalbaar Huisvestingsplan, en het voorwaardelijk maken van EU-geld aan de staat van de rechtsstaat, zoals de inzet van GroenLinks-PvdA was bij de onderhandelingen.

Doorslaggevende steun

Steun van zowel de Groenen en sociaaldemocraten was essentieel voor Von der Leyen om haar herverkiezing veilig te stellen, nu zij in tegenstelling tot vorig mandaat, met de christendemocraten, liberalen en sociaaldemocraten alleen geen meerderheid zou halen.

De onderhandelingen voerde GroenLinks-PvdA zowel vanuit de Groene fractie, als de sociaaldemocratische fractie, met daarbij hetzelfde doel: een Europese samenleving die groen en sociaal rechtvaardig is.

GroenLinks-PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim is tevreden dat radicaalrechts mede door linkse samenwerking buiten de deur is gehouden: “We kiezen zo voor een groen en sociaal Europa waarin democratie en veiligheid centraal staan. Von der Leyen belooft vandaag een boel, maar ze moet dat wel waarmaken. Cruciaal is dat haar eigen christendemocratische fractie de beloften van vandaag niet ondermijnt door alsnog samen te werken met anti-Europese partijen, zoals de fracties van Orbán en Meloni. Deze partijen zijn een gevaar voor de rechten van arbeiders, de rechten van de LHBTI-gemeenschap, de persvrijheid, het klimaatbeleid en onze Europese veiligheid.”

Goede uitvoering essentieel

Nu Von der Leyen met 401 stemmen benoemd is, kan ze aan de slag om de volledige Europese Commissie samen te stellen op basis van de kandidaten die de lidstaten voordragen. Het komende half jaar moeten deze politieke richtlijnen vertaald worden naar een concrete beleidsagenda. Hierbij blijft GroenLinks-PvdA scherp op de uitwerking van deze eerste plannen van Von der Leyen in haar missiebrieven met de opdrachten voor haar kandidaat-Eurocommissarissen na de zomer, de stemmingen van de nieuwe individuele Eurocommissarissen in het najaar en de presentatie van het werkprogramma volgend jaar. Op een aantal belangrijke terreinen moet Von der Leyen het echt nog laten zien, denk daarbij aan het uitfaseren van fossiele subsidies, concrete maatregelen en investeringen voor bestaanszekerheid, het daadwerkelijk handhaven van de rechtsstaat en het bieden van bescherming aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld, GroenLinks-Pvda zal zich daar hard voor inzetten.