Amendement Stultiens over middelen voor onderzoek, onderwijs en studenten aan hogescholen en universiteiten

Dit amendement i is onder nr. 4 toegevoegd aan wetsvoorstel 36600 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2025.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Amendement van het lid Stultiens over middelen voor onderzoek, onderwijs en studenten aan hogescholen en universiteiten
Document date 18-09-2024
Publication date 18-09-2024
Reference 36600 VIII, nr. 4
External link original article

2.

Text

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2024-2025

36 600 VIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2025

Nr. 4

AMENDEMENT VAN HET LID STULTIENS

Ontvangen 18 september 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 06 Hoger beroepsonderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 523 (x € 1.000).

II

In artikel 07 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 257.445 (x € 1.000).

III

In artikel 16 Onderzoek en wetenschapsbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 54.576 (x € 1.000).

Toelichting

Het kabinet is voornemens om zo’n €1 miljard euro per jaar te gaan bezuinigen op onderzoek, onderwijs en studenten aan hogescholen en universiteiten. Hierdoor komen vele banen op de tocht te staan, wordt studeren minder toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee en dreigt een generatie aan wetenschappelijk talent weg te vallen. Ook voor onze toekomstige economie is het zeer onverstandig om te bezuinigen op innovatie, onderzoek en onderwijs.

Dit amendement maakt deze bezuinigingen daarom volledig ongedaan. Voor het komende jaar gaat het over €313 miljoen, oplopend tot €871 miljoen in 2029 (artikel 6, 7 & 16 van de OCW begroting). In tabel 8 van de OCW begroting is de volledige reeks zichtbaar.

Dekking wordt gevonden door amendementen op het Belastingplan 2025, waarbij een aantal belastingkortingen voor grote bedrijven & (buitenlandse) aandeelhouders worden teruggedraaid. Hieronder valt bijvoorbeeld de vrijstelling in de dividendbelasting voor de inkoop van eigen aandelen. Deze vele honderden miljoenen aan belastingkortingen kunnen volgens de indiener van dit amendement beter worden geïnvesteerd in het verdienvermogen van de nieuwe generatie.

Stultiens


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.