GroenLinks en PvdA presenteren actieplan ‘Samen vooruit!’

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, published on Tuesday, September 24 2024.

Op 20 april 2024 werd tijdens de congressen van GroenLinks en PvdA een motie aangenomen van beide besturen. Hierin stond de opdracht om in 2026 een besluit te nemen over de vorm van onze samenwerking. Om weloverwogen die beslissing te kunnen nemen, presenteren we nu het actieplan Samen vooruit!

GroenLinks en PvdA geloven dat samenwerken ons sterker maakt. In tijden van politieke versplintering doen wij daarom iets bijzonders: we vormen één fractie in zowel de Eerste als de Tweede Kamer en we werken nauw samen in het Europees Parlement.

In meerdere provincies trekken PvdA en GroenLinks gezamenlijk op en ook in veel gemeenten zitten we samen in het college of vormen we zelfs een gezamenlijke fractie. Zo hebben we op diverse niveaus al politieke successen geboekt. Denk bijvoorbeeld aan het prijsplafond voor energie, verhoging van het minimumloon en de AOW, de initiatiefwet op het verbod op de verhuur van koopwoningen, en nu de oproep tot het verbeteren van het vroegpensioen voor zware beroepen.

Samen vooruit!

  • Inhoud

    We gaan ons krachtige links-progressieve verhaal verder ontwikkelen en versterken. Er is hier al hard aan gewerkt de afgelopen jaren. Zo schreven de wetenschappelijke bureaus samen een discussiestuk, er waren ledengesprekken door het land, en er werden twee gezamenlijke verkiezingsprogramma’s vastgesteld.

    De komende periode gaan we hiermee verder. Als verenigingen zijn we onze kernwaarden aan het formuleren. Deze vormen samen het links-progressieve verhaal van de toekomst. Zo gaan we in op de maatschappelijke problemen die nu vragen om een oplossing. En we staan stil bij specifieke thema’s die verdieping vragen.

    Om dit een verhaal te maken van ons allemaal organiseren we gesprekken waarbij we de ervaringen en inzichten van zoveel mogelijk mensen ophalen. Ook vragen we hulp van expertteams met (ervarings)deskundigen vanuit beide partijen. We betrekken hierbij onze leden en volksvertegenwoordigers, maar ook maatschappelijke organisaties.

    In 2025 presenteren we de eerste uitkomsten op ons congres. En in 2026 presenteren we de uiteindelijke opbrengst.

  • Vereniging

    We willen zo goed mogelijk samenwerken. Daarom is het nodig dat we onze regels en gebruiken op elkaar afstemmen. We schreven al een speciaal verkiezingsreglement, en voerden enkele statutaire wijzigingen door.

    Het partijbestuur wil graag werken aan een duurzamere aanpak op dit belangrijke onderdeel. Dat betekent dat we onze statuten en reglementen gaan herzien. Om op effectieve en zorgvuldige manier samen te werken, is dit cruciaal. Ongeacht welke keuze de leden in 2026 maken. Of het nu gaat om een blijvende politieke alliantie, een fusiepartij, of een nieuwe politieke beweging: alle varianten hebben zorgvuldige procedures en heldere regels nodig.

    Daar komt van alles bij kijken. Van ledendemocratie tot verenigingsstructuur. Van politieke regels (zoals vaststellen verkiezingsprogramma’s, kandidatenlijsten etc.) tot ‘praktische regels’ (zoals de ingang van het lidmaatschap en de contributieregeling).

    Ook dit willen we met de leden vormgeven. Een beweging van de toekomst bouw je niet van bovenaf, maar juist van onderop en met iedereen die zich verbonden voelt met onze partijen.

    Daarom organiseren in 2024 en 2025 diverse gesprekken met ervaringsdeskundigen en met leden over hoe de toekomst eruit komt te zien. Bijvoorbeeld over de vorm van onze beweging. Wat zijn de beste manieren om ledenbetrokkenheid te versterken? Welke vorm past bij onze idealen? Wat voor cultuur hoort daarbij?

    Daarnaast gaan we aan de slag met korte-termijn-verbeteringen. Denk daarbij aan procedures rondom verkiezingen, het verbeteren van amendementenprocedures, en afspraken over het indienen van moties.

  • Organisatie

    Onze organisatie moet onze beweging zo doeltreffend mogelijk ondersteunen. We zijn ongelofelijk trots op al onze medewerkers die het afgelopen jaar bergen werk verzet hebben. Tijdens de afgelopen verkiezingen en daarbuiten werd bijzonder goed samengewerkt. Dat zagen we terug in de ondersteuning van afdelingen, inspirerende bijeenkomsten, en winnende verkiezingscampagnes.

    In de motie aan het partijbestuur roepen de leden op om op organisatorisch niveau nog beter en intensiever samen te werken. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van de communicatie en campagneteams, werkwijzen op elkaar af te stemmen, en samen onze afdelingen te ondersteunen.

Tijdlijn