Amendement Dobbe/Dijk over het terugdraaien van de bezuiniging op humanitaire hulp

Dit amendement i is onder nr. 5 toegevoegd aan wetsvoorstel 36600 XVII - Vaststelling begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp 2025.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Amendement van de leden Dobbe en Dijk over het terugdraaien van de bezuiniging op humanitaire hulp
Document date 11-10-2024
Publication date 11-10-2024
Reference 36600 XVII, nr. 5
External link original article

2.

Text

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2024-2025

36 600 XVII

Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (XVII) voor het jaar 2025

Nr. 5

AMENDEMENT VAN de leden dobbe en dijk

Ontvangen 11 oktober 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 4 Vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 46.100 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de bezuiniging op subartikel 4.1 Humanitaire hulp terug te draaien. Deze bezuiniging bedraagt voor 2025 46,1 miljoen Euro. Indieners achten het budget voor humanitaire hulp van groot belang. In het geval van rampen of ander humanitair leed is de nood vaak hoog en is het belangrijk dat de regering en de Dutch Relief Alliance snel kunnen handelen. Deze bezuinigingen beperken dat vermogen. Daarnaast is Humanitaire Hulp volgens de indieners een onderdeel van de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp dat op groot maatschappelijk draagvlak kan rekenen.

Dit amendement wordt gedekt uit amendement Dijk/Dobbe dat de afschaffing van de fiscale regeling ‘vrijstelling leidingwaterbelasting voor grootgebruikers’ regelt. Het afschaffen van deze regeling voorkomt 110 miljoen euro aan gederfde inkomsten. Uit deze vrijgevallen middelen wordt ook een ander amendement van de leden Dobbe en Dijk gedekt dat toeziet op het terugdraaien van de bezuiniging voor 2025 op subartikelen 3.1 Mondiale Gezondheid en SRGR van 43,5 miljoen euro en 3.2 Vrouwenrechten en Gendergelijkheid van 3,8 miljoen euro. Voorliggende amendement hangt dus samen met dit andere amendement Dobbe/Dijk op de begroting BHO 2025 en het amendement Dijk/Dobbe op het belastingplan.

Dobbe

Dijk


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.