Lijst van vragen over de Defensienota 2024: Sterk, slim en samen (36592-1)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over de Defensienota 2024: Sterk, slim en samen (Kamerstuk 36592-1)
Document date 29-10-2024
Publication date 29-10-2024
Nummer NDSTK2024D40035
Reference kenmerk NDSTK2024D40035
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

2024D40035 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister en Staatssecretaris van Defensie over de Defensienota 2024: Sterk, slim en samen (Kamerstuk 36 592, nr. 1).

De voorzitter van de commissie,

Kahraman

Adjunct-Griffier van de commissie,

Manten

Nr    Vraag

1    Waarom wordt er in de Defensienota 2024 met geen woord gesproken over de Nederlandse kernwapentaak?

2    Kan bevestigd worden dat er kernwapens op Nederlandse bodem liggen? Zo ja, hoeveel liggen er? Zo nee, waarom kan hier geen openheid over gegeven worden?

3    Zijn nieuwe Amerikaanse kernwapens (de B61-12) inmiddels in Nederland aangekomen? Zo ja, wanneer en hoeveel?

4    Welke kosten zijn verbonden aan de nucleaire taak die Nederland binnen de NAVO heeft, bijvoorbeeld als gevolg van trainingen, oefeningen (Steadfast Noon), onderhoud, werkzaamheden aan bases etc.?

5    Waar begint en waar eindigt de Nederlandse verantwoordelijkheid voor eventuele inzet van kernwapens precies?

6    Welke studies zijn gedaan naar de effecten van de inzet van in Europa gelegen Amerikaanse kernwapens? Zijn deze studies openbaar?

7    Hoe is het bedrag van € 260 miljoen extra naar personeel opgebouwd?

8    Welke concrete plannen heeft het kabinet om meer personeel te werven?

9    Uit welke investeringen bestaat de 1,3 procent naar het onderdeel Research & technology (R&T)?

10    Op welke manieren werkt het kabinet toe naar de EDA-norm van 2 procent voor R&T?

11    Wat zijn de precieze stappen die genomen zullen worden om de cybergereedheid te verhogen?

12    Welke concrete stappen zal het kabinet de komende jaren gericht zetten richting uitbreiding en concretisering van de materieelsa-menwerking met bondgenoten en andere partnerlanden?

13    Hoe beoogt u in de Nederlandse defensie-industrie meer flexibiliteit te bereiken om in te spelen op kansen en dreigingen?

14    Hoe worden de toenemende kwetsbaarheden van digitalisering zo veel mogelijk teruggedrongen?

15    Hoe zouden de initiatieven om de productiecapaciteit van de defensie-industrie gezamenlijk (met de EU en de NAVO) te vergroten eruit kunnen zien en zijn hier al concrete plannen voor?

16    Welke precieze stappen worden gezet om de samenleving weerbaarder te maken?

17    Welke precieze stappen worden er gezet om deze plannen te laten aansluiten op de weerbaarheidsplannen van andere Europese- en NAVO-landen?

18    Zijn er nog bunkers en schuilkelders in stand uit de tijd van de Koude Oorlog die voor hoog beveiligde locaties of voor de algemene bevolking gebruikt kunnen worden?

19    Kunt u concretiseren wat de doelen van het industriebeleid zijn van Defensie, zowel op nationaal als op Europees niveau?

20    Heeft Defensie nog behoeften wat betreft materiaal waarbij het nu nog niet tot een A-brief komt? Zo ja, is de overweging dan budgettair of anderszins?

21    Is het Defensie Cyber Commando (DCC) reeds op missie of uitzending in het buitenland geweest?

22    Is er in het verleden een SOF-toelage geweest?

23    Weet het Ministerie van Defensie hoeveel extra diplomaten betaald worden voor hardship-posten? Wordt dit meegenomen als men over de SOF-toelage denkt?

24    Hoe ver is men met de Wet weerbaarheid Defensie en veiligheid gerelateerde industrie? Wanneer verwacht de regering volgende stappen te ondernemen?

25    Wanneer verwacht de regering de volgende stappen te zetten voor de Wet op de gereedstelling?

26    Kunt u nader uiteenzetten wat u bedoelt met «voldoende op orde» als het om weerbaarheid gaat?

27    Hoe maken we onderscheid tussen kwaadaardige buitenlandse beïnvloeding, vrijheid van meningsuiting en opstokende binnenlandse (sociale) media die in hun eigen belang soms ook alleen maar één zijde van een conflict bewust weergeven?

28    Is er inmiddels bekend om hoeveel migranten het ging die onrust moesten aanwakkeren langs de oostgrens van de EU en de NAVO?

29    Kan in kaart gebracht worden hoeveel Russische schepen en incidenten er zijn geweest in de wateren van Nederland en van andere EU- en NAVO-leden? Kan ook aangegeven worden wat er daarbij precies gebeurd is en hoe schadelijk of risicovol dit was?

30    Is er een overzicht van landen waarin Rusland en China (militair of financieel) actief zijn? Wat is er in dit soort landen nog nodig om het tij te kunnen keren?

31    Welke definitie hanteert het kabinet voor «gewelddadige extremistische groeperingen» en vallen de Fulani herders daaronder?

32    Kan aangegeven worden wat goedkope en dure drones kosten?

33    Hoe kunnen we voorkomen dat grote bedrijven een bepalende rol krijgen in conflicten, terwijl we ze juist nodig hebben om snel en veel te leveren waardoor ze juist meer macht krijgen?

34    Hoe duur zijn de relatief goedkope drones die marineschepen uit kunnen schakelen, gemiddeld genomen?

35    Kunt u de door u genoemde ethische en juridische dillema's die tot nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en autonome (wapen)systemen kunnen leiden, nader specificeren?

36    Kunt u concretiseren wat de mogelijke inzet van kunstmatige intelligentie (AI) inhoudt? Op welke terreinen ziet u hiervoor mogelijkheden? Welke risico's ziet u voor de inzet van AI?

37    Hoeveel NAVO-troepen en andere eenheden staan op dit moment langs de oostgrenzen van de NAVO opgesteld en in welke landen gebeurt dat nog meer? Met hoeveel moet dit opgeschaald worden?

38    Kan er aangegeven worden hoeveel incidenten er zijn geweest in 2024 in de Zuid-Chinese Zee en of dit meer is dan de jaren hiervoor?

39    Kan aangegeven worden hoe sterk Rusland militair eigenlijk is en hoe zich dat verhoudt tot de NAVO-kracht die zich nu in de EU en de NAVO in Europa bevindt?

40    Wordt er een stijgende intensiteit van aanvallen op het luchtruim en/of langs de grens van NAVO-grondgebied waargenomen die de opmars kan zijn voor het binnenvallen NAVO-lidstaten door Rusland?

41    Is er door het meedoen aan missies in buitenland qua capaciteit, inzet personeel en kosten een extra vertraging in het opschalen van onze eigen veiligheid?

42    Bij welk bedrag en welk NAVO-percentage kan Nederland wel voldoen aan de taken en verplichtingen, aangezien wordt gesteld dat Nederland dat op dit moment, ondanks de hogere uitgaven, nog niet kan?

43    Wanneer is de NAVO wel sterk genoeg?

44    Wat is de status van het onderzoek naar oorlogsmisdrijven en het voorkomen van burgerslachtoffers? Waar houdt Nederland zich hier wel en juist niet mee bezig?

45    Hoe groot is de dreiging voor het Caribisch deel van het Koninkrijk?

46    Vanuit welke overheid worden Caribische Militairen (Carmil) gefinancierd?

47    Hoe staat de luchtruimverdediging ervoor als we daarbij de laatste uitgaven van € 2,4 miljard optellen? Hoeveel installaties zijn er en wat is er nu wel en juist niet beschermd? Beschermt dit voldoende tegen aanvallen met hypersonische raketten? Hoeveel van wat is nodig om ook onze bevolkingscentra te beveiligen en hoeveel kost dat extra?

48    Kunt u nader toelichten waar het actieplan drones, waarin samengewerkt wordt met Oekraïne, precies uit bestaat?

49    Welke type drones met welke functies en welke bedrijven zullen bij het actieplan drones betrokken worden? Investeren bedrijven zelf ook in dit actieplan?

50    Kunt u toelichten hoe de pioniersrol van Nederland met betrekking tot de ontwikkeling van onbemenste systemen er precies uitziet?

51    Kunt u aangeven van welke mate van autonomie in wapensystemen sprake zal zijn bij de ontwikkeling en (mogelijke) productie van drones binnen het actieplan?

52    Hoe wordt betekenisvolle menselijke controle gegarandeerd bij de ontwikkeling en productie van drones?

53    Hoe verhoudt de begrenzing van autonomie in de drones zich tot het kabinetsstandpunt zoals geformuleerd in 2022 als reactie op het AIV/CAVV-advies?

54    Zijn er afspraken met Oekraïne gemaakt over de registratie van ontwikkelde drones (waarmee ze traceerbaar worden), intellectueel eigendom en (weder)export naar derde landen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

55    Zijn er reeds voldoende piloten omgeschoold voor de F-35 om de bestaande kisten te kunnen bemannen? Hoe zit dat indien er zes extra worden aangeschaft?

56    Kunt u toelichten wat een «schaalbare krijgsmacht» betekent en wat het daaraan gekoppelde nieuwe dienmodel precies inhoudt?

57    Kunt u het percentage van 30% vrouwen in 2030 onderbouwen? Hoe bent u aan dit percentage gekomen?

58    Kunt u het aantal van 9000 militairen onderbouwen, aangezien u in de nota spreekt over het aannemen van 9000 militairen per jaar vanaf 2029?

4


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.