Amendement Stoffer over het van de toets anderstalig onderwijs uitzonderen van hogescholen

Dit amendement i is onder nr. 9 toegevoegd aan wetsvoorstel 36555 - Wet internationalisering in balans.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Amendement van het lid Stoffer over het van de toets anderstalig onderwijs uitzonderen van hogescholen
Document date 17-01-2025
Publication date 17-01-2025
Reference 36555, nr. 9
External link original article

2.

Text

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2024-2025

36 555

Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met het stellen van voorschriften met betrekking tot de onderwijstaal, de mogelijkheid regie te voeren op een doelmatig onderwijsaanbod en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs (Wet internationalisering in balans)

Nr. 9

AMENDEMENT VAN HET LID STOFFER

Ontvangen 17 januari 2025

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het voorgestelde artikel 6.3, eerste lid, vervalt telkens “associate degree-opleiding of” en wordt na “bacheloropleiding” telkens ingevoegd “in het wetenschappelijk onderwijs”.
  • 2. 
    Het voorgestelde artikel 6.4 wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    In het eerste lid vervallen “een anderstalige associate degree-opleiding,” en “associate degree-opleiding of” en wordt na “bacheloropleiding” telkens ingevoegd “in het wetenschappelijk onderwijs”.
  • b. 
    In het zesde lid vervallen “een anderstalige associate degree-opleiding,” en “associate degree-opleiding of” en wordt na “bacheloropleiding” telkens ingevoegd “in het wetenschappelijk onderwijs”.

II

In artikel I, onderdeel O, wordt het voorgestelde artikel 7.2 als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt “associate degree-opleiding of” en wordt na “bacheloropleiding” ingevoegd “in het wetenschappelijk onderwijs”.
  • 2. 
    Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

1a. Het onderwijs binnen een associate degree-opleiding, een bacheloropleiding of een masteropleiding in het hoger beroepsonderwijs wordt volledig verzorgd in het Nederlands, of voor zover het onderwijs betreft binnen de provincie Fryslân, in het Nederlands of het Fries, tenzij het anderstalig verzorgen van het onderwijs past binnen het op grond van artikel 7.2a vastgestelde taalbeleid.

III

In artikel I, onderdeel P, wordt het voorgestelde artikel 7.2a, eerste lid, als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Aan onderdeel a wordt toegevoegd “binnen het wetenschappelijk onderwijs”.
  • 2. 
    Na onderdeel a wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

aa. de procedure waarmee en de inhoudelijke gronden waarop wordt overgegaan tot het voeren van een andere taal binnen een opleiding of traject of een deel ervan in het hoger beroepsonderwijs en de noodzaak voor dit anderstalige onderwijs.

Toelichting

Ondergetekende constateert dat de toets anderstalig onderwijs een complex en belastend sturingsinstrument is, waarvan de inzet in het licht van de huidige situatie in het hoger beroepsonderwijs vooralsnog niet legitiem lijkt. Het aandeel anderstalige opleidingen is in het hoger beroepsonderwijs immers beperkt en bovendien is dat aandeel al jaren min of meer stabiel. In navolging van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State regelt dit amendement daarom dat de toets anderstalig onderwijs niet van toepassing is op de hogescholen. Afhankelijk van de ontwikkeling in de sector kan indien nodig alsnog binnen redelijk korte termijn een wettelijke regeling worden getroffen, mede op basis van ervaringen die in de praktijk zijn opgedaan.

Dit amendement regelt dat in het hoger beroepsonderwijs de norm blijft bestaan dat het onderwijs in beginsel in het Nederlands gegeven wordt, zowel in de bacheloropleidingen als in de masteropleidingen. Uitzonderingen zijn mogelijk indien daarvoor, volgens de kaders van de in het wetsvoorstel voorgestelde taalbeleid (art. 7.2a), noodzaak zou bestaan. De instelling beschrijft de procedure en de gronden en de noodzaak daarvan, waarbij het vanzelf spreekt dat de instelling in ieder geval rekenschap geeft van de situaties bedoeld in het huidige artikel 7.2 WHW dat sprake is van een talenstudie en een gastspreker. De medezeggenschap en de opleidingscommissie kunnen ten aanzien van het beleid inzake de onderwijstaal gebruik maken van de hun wettelijk toegekende rechten.

Stoffer


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.