Europese Raad 24 februari 2022 (Speciale Top)

Source: Europa Nu.
Informal dinner of Heads of State or Government
Bron: The Council of the European Union

Op 24 februari 2022 kwamen de Europese regeringsleiders en staatshoofden bijeen in Brussel voor een speciale bijeenkomst van de Europese Raad. Deze top was op het laatste moment ingepland door voorzitter Charles Michel i vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. Op de top kwamen de EU-leiders sancties tegen Rusland overeen en spraken zij zich fel uit tegen de Russische inval in Oekraïne.

Namens Nederland nam premier Rutte i deel aan deze speciale top. Vanuit de Europese Commissie waren voorzitter Von der Leyen i en hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid Borrell i aanwezig. Vanuit het Europees Parlement was voorzitter Roberta Metsola i te gast.

1.

Resultaten

Betrekkingen met Rusland en Oekraïne

De Russische inval in Oekraïne in de nacht van 23 op 24 februari zorgde voor scherpe veroordelingen door Europese regeringsleiders. "Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste", liet premier Mark Rutte i in een eerste reactie weten. De Oekraïnse president Zelensky riep op tot het afdwingen van vrede bij Poetin.

De Europese Raad veroordeelde in deze top de militaire operatie van Rusland en eiste dat die onmiddellijk zou worden gestaakt en dat alle troepen onmiddellijk uit Oekraïne zouden terugtrekken. Ook veroordeelden de regeringsleiders de betrokkenheid van Belarus bij de Russische invasie. De Europese Raad sprak zich bovendien uit voor de soevereiniteit van Oekraïne.

Mogelijkheden tot sancties

Een belangrijk middel van de EU daartoe is het opleggen van economische sancties. Ten eerste kan de EU diplomatieke sancties opleggen. Dit omvat het onderbreken van de diplomatieke betrekkingen met een land, of het terugroepen van diplomatieke vertegenwoordigers van de EU en haar lidstaten.

Om financiële en economische sancties te kunnen opleggen, is een rechtsgrondslag in de EU-verdragen noodzakelijk. Deze sancties bestaan uit:

  • wapenembargo's. Dit is een internationale sanctie waarbij een partij geen wapens kan aankopen.
  • reisverboden voor op een lijst geplaatste personen. De personen aan wie de sanctie is gericht mogen de EU niet binnenkomen.
  • het bevriezen van tegoeden van op een lijst geplaatste personen of bedrijven. Dit wordt ook wel de 'zwarte lijst' genoemd. De financiële tegoeden en vermogens in de EU worden bevroren. Ook mogen personen en bedrijven uit de EU hun geen financiële middelen beschikbaar stellen, of zaken met hen doen.
  • economische sancties. Dit is de meest verstrekkende maatregel. Hieronder vallen het verbod op invoer naar de EU of uitvoer vanuit de EU van specifieke goederen, diensten, of investeringen.

Ingestelde sancties na de EU-Top

Op de EU-Top kwamen de regeringsleiders een sanctiepakket overeen dat de financiële sector, energiesector en transportsector van Rusland hard raakt. Handel in militaire goederen met Rusland werd ook aan banden gelegd. Een aantal Russen, vooral Russen in de directe omgeving van Poetin, wordt gestraft.

De regeringsleiders kwamen bovendien overeen spoedig weer bijeen te komen om het over een vervolgpakket met sancties te hebben.

Achtergrondnieuws

2.

Meer informatie