Artikel 13: Mededelingsplicht Commissie

12
Artikel 13
14

De Commissie moet aan de Lid-Staten, personen en ondernemingen mededeling doen van door de Gemeenschap verkregen kennis, welke niet onder de bepalingen van artikel 12 valt, onverschillig of deze voortvloeit uit de uitvoering van haar onderzoekprogramma dan wel aan haar is medegedeeld met de bevoegdheid er vrijelijk over te beschikken.

De Commissie kan echter aan mededeling van deze kennis de voorwaarden verbinden, dat zij als vertrouwelijk moet worden beschouwd en niet aan derden mag worden doorgegeven.

De Commissie kan kennis welke zij heeft verkregen onder beperkende voorwaarden ten aanzien van het gebruik en de verspreiding daarvan - zoals de zogenaamde geclassificeerde kennis - slechts mededelen indien zij de naleving van die voorwaarden waarborgt.

1.

Toelichting Nederlandse regering

De bepalingen van deze afdeling gaan ervan uit, dat de kennis, waarover de Gemeenschap de beschikking heeft, ten dienste van alle belanghebbenden binnen de Gemeenschap wordt gesteld.

Onderscheid wordt gemaakt tussen kennis, die door speciale rechten, b.v. octrooirechten, wordt beschermd, en de niet speciaal beschermde kennis. Artikel 12 behandelt in hoofdzaak de beschermde, artikel 13 de niet speciaal beschermde kennis van de Gemeenschap.

Artikel 13

Dit artikel gaat over de niet speciaal beschermde kennis, waarover de Gemeenschap de beschikking heeft. Het betreft hier kennis, waarover de Gemeenschap beschikt of als resultaat van de uitvoering van het eigen ontwikkelingsprogramma of welke haar door derden is verstrekt met de bevoegdheid er vrijelijk over te beschikken.

Ook deze kennis moet ter vrije beschikking van de Lid-Staten, personen en ondernemingen worden gesteld, met dien verstande, dat de Commissie kan eisen, dat zij als vertrouwelijk of geheim moet worden behandeld. Dit kan het geval zijn als bepaalde kennis voor gebruik uitsluitend binnen de Gemeenschap behouden moet blijven of wel de kennis onder beperkende voorwaarden door de Gemeenschap werd verkregen.

Het laatste is vaak het geval met kennis, verkregen op grond van overeenkomsten met derde Staten.