Ministry of Education, Culture and Science (OCW)
Dit ministerie1 draagt de zorg voor het scheppen van een wettelijk kader voor het onderwijs, voor het uitvoeren van onderwijswetten en het verstrekken van financiële middelen daarvoor. Daarnaast heeft het ministerie de zorg voor de bevordering van wetenschappelijk onderwijs en wetenschapsbeleid en voor het cultuur- en mediabeleid. 'OCW' is sinds 2012 ook verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid en sinds 2017 voor het 'groen onderwijs'.
Eppo Bruins2 (NSC) is de huidige minister van OCW. Daarnaast is er een staatssecretaris, Mariëlle Paul3 (VVD)
De ambtelijke leiding van het ministerie is in handen van een secretaris-generaal4, Loes Mulder5.
Contents
Onder het ministerie van OCW vallen meerdere diensten en instellingen:
-
-
-
-Erfgoedinspectie
-
-Nationaal Archief
De verschillende beleidsterreinen van het ministerie zijn verdeeld tussen de minister en de staatsecretaris. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verantwoordelijk voor het beroepsonderwijs, Hoger onderwijs, het wetenschapsbeleid, de onderwijsinspectie en voor het cultuur- en erfgoedbeleid, archief- media-, en bibliotheekbeleid, de onafhankelijkheid van journalistiek en het commissariaat Media.
De staatssecertaris voor Primair en Voortgezet Onderwijs is verantwoordelijk voor de vroeg- en vroegschoolse educatie, het primair-, voortgezet en speciaal en passend onderwijs, volwasseneneducatie, informeel onderwijs, lerarenbeleid, maatschappelijke diensttijd, onderwijshuisvesting en het emancipatiebeleid.
Tussen 1815 en 1818 en in de jaren 1824-1825 was er een minister van Onderwijs, maar verder viel dit beleidsterrein tot 1918 onder Binnenlandse Zaken. Cultuur (kunsten) viel ook onder dat ministerie. Op 25 september 1918 werd het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen12 ingesteld. In 1947 kreeg dit ministerie ook de verantwoordelijkheid over het omroep- en persbeleid. Tot de taken behoorden tevens buitenschoolse opvang en sport.
In 1965 werd een nieuw ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk13 gevormd en behield 'Onderwijs en Wetenschappen14' uitsluitend taken op het gebied van onderwijs, wetenschapsbeleid en wetenschappelijk onderzoek.
In 1994 werd Cultuur weer overgeheveld naar Onderwijs en Wetenschappen, waarna de naam werd aangepast naar 'Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen15'. Het ministerie was toen ook weer verantwoordelijk voor het mediabeleid.
De naam van het ministerie is per 1 oktober 2003 gewijzigd naar 'Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'.
Onder welk(e) ministerie(s) vielen huidige taken eerder
Periode |
Naam |
|
---|---|---|
2003-heden |
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap |
|
1994-2003 |
||
1982-1994 |
Onderwijs en Wetenschappen |
|
1965-1982 |
||
1918-1965 |
||
1825-1918 |
Geen specifiek ministerie, beleid viel onder Binnenlandse Zaken |
|
1824-1825 |
Binnenlandse Zaken, Waterstaat en Onderwijs |
|
1818-1824 |
Publiek Onderwijs, Nationale Nijverheid en Koloniën |
|
1815-1818 |
Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen |
Meer over
- 1.De voorbereiding van beleid, wetten en regelingen vindt plaats op een ministerie (ook wel: departement). Ook bij het uitvoeren en controleren hiervan hebben ministeries een belangrijke taak, maar soms gebeurt dat ook door intern of extern verzelfstandigde organisaties of door rechtspersonen met een wettelijke taak.
- 2.Eppo Bruins (1969) is sinds 2 juli 2024 namens NSC minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Schoof. Hij maakte vijf jaar deel uit van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Was voor hij Kamerlid werd directeur van de Technologiestichting STW, voorzitter van ForumC, het christelijk forum voor geloof, wetenschap en samenleving, en tot 2016, hoofdredacteur van het blad van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. In de Kamer was de heer Bruins woordvoerder financiën, economische zaken, sociale zaken, onderwijs en luchtvaart. Na zijn Kamerlidmaatschap onder meer zelfstandig adviseur en voorzitter van Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.
- 3.Mariëlle Paul (1966) is sinds 2 juli 2024 staatssecretaris voor primair en voortgezet onderwijs en emancipatie. Zij was van 23 juli 2023 tot 2 juli 2024 minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in het demissionaire kabinet-Rutte IV. Van 31 maart 2021 tot 21 juli 2023 en van 6 december 2023 tot 2 juli 2024 was mevrouw Paul Tweede Kamerlid voor de VVD. Daarvoor was zij werkzaam als communicatiedirecteur bij Royal BAM Group NV, was zij vicevoorzitter van de VVD Amsterdam en maakte zij deel uit van het gemeentelijke permanente campagneteam.
- 4.De secretaris-generaal is de hoogste ambtenaar van een ministerie. Behalve belangrijk ambtelijk adviseur van de minister en/of staatssecretaris(sen) is de secretaris-generaal ook belast met de leiding aan het ambtelijke apparaat.
- 5.Loes Mulder (1972) is sinds 1 januari 2024 secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de periode 2016-2023 bekleedde zij die functie op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in de tweede helft van 2023 was zij waarnemend secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Geruime tijd vervulde zij functies bij de ministerie van Justitie, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Zo was zij hoofd van het Bureau van de secretaris-generaal van Justitie en directeur-generaal Vreemdelingenzaken. In 2014-2016 was mevrouw Mulder directeur-generaal van de Algemene Bestuursdienst.
- 6.De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) adviseert - gevraagd en ongevraagd - de regering en het parlement over het beleid omtrent wetenschap, technologie en innovatie. Omdat alle drie de beleidsterreinen aan elkaar gelinkt zijn, staat in het takenpakket van de AWTI dan ook nadrukkelijk dat er geen aparte taakverdeling mag komen tussen wetenschap, technologie en innovatiebeleid. Over alle drie deze terreinen moet de raad dus advies geven. Bovendien is het de bedoeling dat de raad een brug slaat tussen wetenschappelijke inzichten en actuele beleidsvragen. Ondanks zijn onafhankelijke positie is het wel de bedoeling dat de raad zijn timing en afbakening van onderzoek afstemt met het parlement en de regering.
- 7.Deze uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid regelt de financiële aspecten van het Nederlandse onderwijs en is betrokken bij de logistieke organisatie van examens. In opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert DUO onderwijswetten en -regelingen uit. DUO is in 2010 ontstaan uit een fusie van de Informatie Beheer Groep (IBG) met Centrale Financiën Instellingen (CFI).
- 8.Deze overheidsorganisatie houdt al meer dan 200 jaar toezicht op het onderwijs. In het bijzonder let de inspectie op de kwaliteit van het onderwijs, rechtmatigheid en doelmatigheid, en de naleving van wet- en regelgeving. De Inspectie werkt daarnaast ook samen met andere inspecties, zoals Integraal Toezicht jeugdzaken, de Inspectieraad en internationale samenwerkingsverbanden. Behalve op Nederlandse scholen houdt de Inspectie ook toezicht op ruim driehonderd scholen in het buitenland.
- 9.De Raad voor Cultuur (RvC) is de wettelijke adviesorganisatie van de regering en het parlement op het gebied van kunst, cultuur en media.
- 10.Deze organisatie, die verbonden is aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is belast met het beheer van het cultureel erfgoed van Nederland, en met het doen van onderzoek naar de mogelijkheden voor behoud en exploitatie van cultuurgoederen. Vanaf 2011 valt door de samenvoeging met het Instituut Collectie Nederland (ICN) naast het onroerend erfgoed (zoals monumenten en cultuurlandschappen) ook roerend cultureel erfgoed (kunstvoorwerpen) onder de verantwoordelijkheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
- 11.De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege voor de regering op het terrein van onderwijs. De raad adviseert - gevraagd en ongevraagd - over de hoofdlijnen van het beleid en over de wetgeving op het gebied van onderwijs. Adviezen zijn gericht aan de betrokken bewindslieden, de Eerste en Tweede Kamer en gemeenten.
- 12.Dit ministerie werd in 1918 door het kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I ingesteld. Het kreeg de zorg voor het gehele onderwijs, voor het wetenschapsbeleid en voor cultuur (inclusief archieven en monumenten). Daartoe behoorde na 1946 ook de zorg voor de omroep (radio en televisie) en pers alsmede voor culturele vorming, jeugdwerk, natuurbescherming en sport, lichamelijke opvoeding en recreatie.
- 13.Dit ministerie werd in 1965 ingesteld door het kabinet-Cals. Het was de voortzetting van het in 1952 opgerichte ministerie van Maatschappelijk Werk, waaraan taken van het voormalige ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen waren toegevoegd.
- 14.Dit ministerie ontstond in 1965, nadat Kunsten (cultuur) was ondergebracht bij het nieuwe ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Tot de taken van het ministerie behoorden het gehele onderwijs, het wetenschapsbeleid en de studiefinanciering.
- 15.Dit ministerie ontstond bij de formatie van het eerste kabinet-Kok in 1994, nadat Cultuur was toegevoegd aan het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Daardoor kwam het cultuur- en mediabeleid onder dit ministerie te vallen. In 2003 werd de naam 'Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'.
- 16.Dit ministerie werd bij de formatie van het kabinet-Lubbers I gevormd. Het was de opvolger van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM), waaraan Volksgezondheid was toegevoegd. Het natuurbeheer dat onder CRM viel ging over naar Landbouw en de Algemene Bijstandswet kwam onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te vallen.