2010 - week 20 - Main contents
Maandag 17 mei
Vanmiddag zou ik uit Kazachstan terugkomen. Maar omdat er aswolken dreigden en de gelegenheid zich voordeed om wat eerder terug te vliegen, was ik net op tijd terug voor Schiphol opnieuw gesloten werd. Een bijkomend voordeel was, dat ik een redelijk rustige dag had waarop ik mails kon bijwerken en werken aan de SEVA lezing. Ik ben gevraagd deze jaarlijkse lezing over migratie en ontwikkeling dit jaar uit te spreken, op 11 juni. Maar de tekst wordt in boekvorm uitgegeven en moet al heel snel bij de drukker zijn…
Dinsdag 18 mei
Toch wel een emotionele dag voor veel collega’s, de laatste “gewone” dinsdag in de Kamer, met fractievergadering, vragenuur, stemmingen…Aan het eind van deze week begint het verkiezingsreces. De oude Kamer komt nog op 16 juni in vergadering bijeen, maar dat is toch anders dan deze laatste dinsdag. ‘s Middags ontvang ik een delegatie mensenrechten-verdedigers uit Pakistan. Jonge vrouwen die werken bij interreligieuze organisaties en zich inzetten voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Daarna komt Kon Kelei op bezoek. Kon is één van de prijswinnaars van de jaarlijkse Prijsvraag Migranten en Ontwikkeling. Zo heb ik deze voormalige kindsoldaat uit Somalië, lost boy, zoals Valentino Achac Deng uit “Wat is de wat” leren kennen. Sindsdien zijn we bevriend. Kon is cum laude afgestuurd in internationaal recht in Nijmegen en is nu bezig zijn terugkeer naar Soedan voor te bereiden. “Ik studeer rechten niet met de bedoeling hier te blijven, ik wil de justitiële sector in mijn land opbouwen.” Dan snel naar Utrecht waar een groot verkiezingsdebat over ontwikkelingssamenwerking georganiseerd is door o.a. NCDO. Een overvolle aula in het academiegebouw en acht (kandidaat-)Kamerleden zorgen voor een goed inhoudelijk debat over stellingen als: ‘Het is beter een deel van het ontwikkelingsbudget over te hevelen naar defensie’ (!!!) of ‘Er is meer winst te bereiken door inzet op economische groei dan op gezondheidszorg en onderwijs’
Woensdag 19 mei
Héél vroeg op en om 07.00 uur zit ik in het vliegtuig naar Wenen. De tweede commissie van de OVSE, die zich bezighoudt met economische- en milieu- aangelegenheden, heeft mij gevraagd in hun vergadering een lezing te houden over mijn visie op migratie. Ik word keurig opgewacht en snel vervoerd naar de Hofburg waar de OVSE vergadert. We zitten aan een grote lange tafel en er zijn veel mensen. Mijn verhaal valt in goede aarde en naderhand komen er vragen en opmerking vanuit vrijwel alle landen. Het valt mij weer op dat de meesten erkennen dat migratie een prioritair onderwerp is. Canada vraagt zich af of migratie wel een onderwerp voor de OVSE zou moeten zijn, immers de organisatie voor Veiligheid en Samenwerking? Ik leg de vertegenwoordiger haarfijn uit dat het goed organiseren van migratie juist alles met het bevorderen van veiligheid en samenwerking te maken heeft…de Nederlandse Ambassadeur bij de OVSE, Ida van Veldhuizen heeft een lunch voor mij georganiseerd waarbij onder andere de coördinator van de tweede commissie, Goran Svilanovic, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Servië, en Andreas Nothelle, de vertegenwoordiger van de Parlementaire Assemblee van de OVSE bij het secretariaat van de organisatie, aanwezig zijn. Ik leer weer veel, met name over de Balkan, voor mij toch redelijk nieuw terrein. En ze zijn erg enthousiast over mijn verhaal. Het blijkt dat het de eerste keer is dat er iemand uit de parlementaire assemblee uitgenodigd is het woord te voeren tijdens zo’n commissievergadering…’s Middags weer terug naar Nederland.
Donderdag 20 mei
De laatste dag voor het reces en een heel belangrijke dag: we houden in de Kamer het verantwoordingsdebat, waarbij de regering verantwoording aflegt over de behaalde resultaten in het afgelopen jaar (2009). Vandaag gaat het echter vooral om de toekomst. Daarbij komt het CPB vanochtend met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. CDA komt er niet slecht af, maar er is wel een aantal domme fouten gemaakt, bijvoorbeeld wat betreft de koopkracht. Gelukkig wordt de fout snel hersteld, maar we zullen nog wel het een en ander uit te leggen hebben de komende verkiezingsweken…Uiteindelijk zijn de laatste stemmingen toch weer later dan voorzien.
Vrijdag 21 mei
Ik ben door de Wiecher Bakker, professor aan de Universiteit van Utrecht (USBO, Utrechtse School voor Bestuur en Organisatie) gevraagd een gastcollege te geven over bestuur en organisatie in de ontwikkelingssector. Het wordt een heel leuke ochtend met een groep zeer gemotiveerde en betrokken studenten. We hebben het over de spagaat waar de politiek in zit: in vier jaar moet er iets tastbaars achtergelaten zijn, gescoord, terwijl dat in ontwikkelingssamenwerking bijna niet kan…Dan door naar de Universiteit van Leiden. Ik zit in het Comité van Aanbeveling van de Andrés Bello leerstoel. In dat kader is er door Hoogleraar Patricio Silva een debat georganiseerd over de tweehonderdjarige onafhankelijkheid van México, Colombia, Chili en Argentinië. Er zijn professoren uit alle delen van de wereld aanwezig en we bespreken de ontwikkelingen in het continent. Weer besef ik hoe groot het belang van Latijns-Amerika is voor Europa en zeker Nederland en weer betreur ik het dat dat besef nog maar tot heel weinig politici is doorgedrongen…
Zaterdag 22 mei
In Biddinghuizen is er een grote Pinksterviering “Veelkleurig Geloven” georganiseerd door o.a. de Nederlandse Zendingsraad en SKIN. Het wordt een prachtige middag en ik vind het heel bijzonder om zoveel dierbare vrienden van SKIN hier bij elkaar te zien. Ik bedenk dat zonder SKIN deze massale viering (men schat 50.000 aanwezigen) niet mogelijk was geweest. Dominee Rhoïnde Mijnals-Doth van de Evangelische Broedergemeente is de één van de liturgen, Pastor Tom Marfo, van The House of Fellowship gaat voor en het SKIN-koor onder leiding van de Molukse dominee Zeth Mustamu krijgt iedereen in de benen.
Heel erg jammer dat André Rouvoet die nadrukkelijk namens de regering zou spreken er toch een CU campagneverhaal van maakt, dat ontsiert de middag. Het valt mij op dat niet alleen ik mij hieraan stoor, maar ook heel veel andere aanwezigen.