De toekomst van de arbeidsmarkt?

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Tuesday, June 30 2015, 15:36.

Zijn robots een zegen of eerder een bedreiging voor de arbeidsmarkt? Dinsdag 16 juni ontving de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Rathenau Instituut een rapport over de robotsamenleving. Dit onderzoek biedt bruikbare kennis voor de politieke discussies over de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt.

Zelfscankassa’s, software die voorspelt hoe druk de wegen zijn en gratis toegankelijke juridische software om zelf contracten op te stellen. In het rapport staan verschillende voorbeelden van de toenemende invloed van robottechnologie op de samenleving. Op verzoek van de Tweede Kamer bracht het Rathenau Instituut de wetenschappelijke stand van zaken over de relatie tussen robotisering en arbeid in kaart.

“Het Rathenau Instituut keek onder meer naar technologische ontwikkelingen in het verleden. Hoe werd hierover gedacht en welke onzekerheden en angsten waren er?”, zegt commissievoorzitter Brigitte van der Burg (VVD). “Toen ik ging studeren, kreeg ik nog een typemachine mee. Nu krijgen jongeren een computer van hun ouders.”

Kennisbasis

Volgens Van der Burg is het rapport een mooi voorbeeld van een kruisbestuiving tussen parlement en wetenschap. “Door het onderzoek hebben Kamerleden dezelfde kennisbasis om straks te debatteren over robotisering en technologische vooruitgang. Kost technologische ontwikkeling banen of levert het juist banen op? Scholing is ook belangrijk: hoe zorgen we ervoor dat mensen zich kunnen aanpassen?” Volgens het Rathenau Instituut is het belangrijk dat de politiek vroegtijdig inspeelt op de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Dat beaamt Van der Burg: “De commissie wil midden in de discussie staan. We moeten niet achteraan lopen en wachten op een brief van het kabinet.”

Innovaties

Op maandag 7 september organiseert de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesprekken over de invloed van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn die dag diverse technologische innovaties te zien in de Statenpassage, van 3D-printers tot robottechnologie voor de zorgsector. Van der Burg: “Het laten zien van innovaties maakt het onderwerp tastbaarder. Het is ook heel vernieuwend om dit in de Kamer te doen.”