Zinnige belastinghervorming zit er voorlopig niet in - Main contents
DEN HAAG (PDC i) - ‘Een hervorming van de loon-en inkomstenbelasting komt er voorlopig niet’. Over deze stelling, waarmee Willem Vermeend i (hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie) gisteren het debat ‘Belastingherziening: vallen en weer opstaan?’ inleidde, waren de panelleden het al gauw eens. Na de inleiding volgde een discussie met Frits Lintmeijer i (Eerste Kamerlid Groenlinks), Ulko Jonker i (correspondent, het Financieele Dagblad) en Willem Stevens i (fiscalist en voormalig Eerste Kamerlid CDA), onder leiding van Max van Weezel.
De grote vraag was of de tariefsverlaging van de vennootschapsbelasting belangrijker is voor de groei van onze economie dan de hervorming van de loon-en inkomstenbelasting. Volgens Vermeend is dit dé oplossing en moet Nederland hierin een voorbeeld nemen aan Groot-Brittannië, een land met een zeer gunstig vestigingsklimaat.
Lintmeijer pleitte er tijdens het debat voor dat de bevolking door middel van belastingen gestuurd moet worden. Zo zouden belastingen op kerosine in plaats van op zonnepanelen volgens het Eerste Kamerlid een uitkomst zijn. De motieven van de andere panelleden voor een belastinghervorming waren beduidend minder politiek.
Ook de koppeling die het kabinet maakt tussen de 5 miljard lastenverlichting en de vermogensrendementsheffing kwam aan bod. Stevens bestempelde deze koppeling als een zeer slecht plan, omdat die conform het plan van de regering, pas in 2017 zou plaatsvinden. Zo stelde hij dat het kabinet hierdoor ‘over het eigen graf gaat regeren’.
Uiteindelijk werd geconcludeerd dat wij als Nederlanders, in vergelijking met andere landen, maar weinig merken van de inkomstenbelasting. Vooral Jonker benadrukte dat we hier in Nederland, met name door de uitstekende geautomatiseerde aangifte, gezegend zijn met dit belastingstelsel. 'Het is al goed geregeld. Dat er onder de motorkap zaken niet functioneren en dat die onderhouden moeten worden is logisch.'
Read more ...