Laten we omkijken naar mensen die het niet meer zien zitten. - Main contents
Het is onvoorstelbaar, en tegelijk kan het ons allemaal overkomen.
Ieder jaar zijn er tussen de 1500 en 2000 mensen die zich beroven van hun eigen leven. Omdat ze depressief zijn, geen uitweg maar zien, denken dat het de oplossing is. En - verschrikkelijk genoeg - omdat ze niet tijdig de juiste hulp kregen.
Er moet wat gedaan worden aan de wachtlijsten voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg.
Op dit moment staan er bijna 90.000 mensen op een wachtlijst voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg. Iets waar Charlotte Bouwman - die zelf ook met depressies kampt - telkens weer aandacht voor vraagt met haar initiatief ‘lijm de zorg’. Er moet nu echt wat gedaan worden aan die wachtlijsten. Want voorkomen of snel ingrijpen bij problemen bespaart veel kosten en persoonlijk leed.
Nu tijdens de coronacrisis is dat misschien wel nog belangrijker. Uit onderzoek van onder meer EenVandaag, blijkt dat gevoelens van depressiviteit zijn toegenomen. Een op de drie jongeren voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief of zijn dat nu nog steeds. Ze ervaren dagelijks ernstige neerslachtigheid en verlies van levenslust. En bijna de helft (45%) heeft zelfmoordgedachten.
Vandaag is het wereld suïcide-preventiedag. Laten we het zwijgen doorbreken.
Vandaag is het wereld suïcide-preventiedag. Een dag waarop we stilstaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord. En alle familie, vrienden of collega’s die daardoor ook geraakt zijn. Laten we het zwijgen doorbreken en deze gedachten bespreekbaar maken. En laten we ervoor zorgen dat we omkijken naar mensen die het niet meer zien zitten en hen de hulp bieden die ze nodig hebben.
Denk je zelf ook aan zelfmoord? Zoek hulp in je omgeving of chat of bel 0800-0113 met 113 zelfmoordpreventie.